Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ το κλίμα στη Μολδαβία, αλλά και στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Υπερδνειστερίας παραμένει εξαιρετικά ανήσυχο, η πρόεδρος της χώρας Μάια Σαντού προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της!

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ - «Μη φυσιολογικά τα ποσοστά ραδιενέργειας»

 

Η ίδια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και επεσήμανε πως δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά του τελευταίου 24ωρου, στα οποία περιλαμβάνονται μία επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο. Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία

Αξίζει να αναφερθεί πως η Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας της καθώς οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται ότι η Ρωσία ξεκίνησε ήδη - και ενδεχομένως θα κλιμακώσει - «χτυπήματα προβοκάτσια», προκειμένου να μπορέσει να επικαλεστεί στη συνέχεια κάποιο αίτημα των τοιπικών Αρχών για ενίσχυση της ασφάλειάς τους απέναντι στους «τρομοκράτες».

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν συγκαταλέγονται:

  • η ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και

     

  • ενίσχυση στις περιπολίες στα σύνορα.

«Οι δράστες θα διωχθούν για τρομοκρατία» λέει ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας

Την οργή του για τους δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Υπερδνειστερίας, εξέφρασε ο πρόεδος Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, πιστεύοντας ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας, το οποίο συγκάλεσε η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού. «Όσοι διέπραξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Υπερδνειστερίας θα φέρουν ποινική ευθύνη». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Υπερδνειστερίας, κ. Κρασνοσέλσκι στη σημερινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κρατικών διοικήσεων.

«Μιλάμε για τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη δημοκρατία μας την περασμένη ημέρα. Πρόκειται για πλάνα από εκτοξευτή χειροβομβίδων σε κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, εκρήξεις σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Πάρκανι και υπονόμευση του πύργου ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου κοντά στο χωριό Μάγιακ, στην περιοχή της Γρηγοριόπολης».

Παράλληλα, ο αρχηγός του κράτους είπε ότι «το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ερευνητική Επιτροπή και η Εισαγγελία ερευνούν αυτά τα εγκλήματα και οι δράστες θα διωχθούν για τρομοκρατία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή». 

Παραμένει τεράστια η ανησυχία στους πολίτες

Στο μεταξύ, η ανησυχία χτυπά «κόκκινο» στους πολίτες έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στην περιοχή την Δευτέρα. Εκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την Τρίτη εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την Μάια Σαντού, που θεωρείται φιλοευρωπαία.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA