Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι, κατηγόρησε σήμερα (27/4) το Κρεμλίνο ότι εξαπέλυσε ένα νέο οικονομικό πόλεμο και στη χώρα του, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις όπως «άμεση επίθεση στην ευρωπαϊκή οικονομία» και «εκβιασμό»! Η Πολωνία εδώ και μερικές ώρες έχει τεθεί σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μιλώντας σε ένα τμήμα του κοινοβουλίου της Πολωνίας, το Sejm, ο Μοραβιέσκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές σχετικά με την αύξηση της προμήθειας μέσω άλλων αγωγών, και εξήγησε ότι το φθινόπωρο, η Πολωνία δεν θα χρειάζεται το ρωσικό αέριο!

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Το έκτακτο σχέδιο της Ελλάδας, αν ο Πούτιν κλείσει την κάνουλα

 

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα όρια του ιμπεριαλισμού με το αέριό της της και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιτίθεται στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω πληθωριστικών μέτρων: «Αυτή είναι μια άμεση επίθεση στην Πολωνία… αλλά γι'αυτή την κίνηση προετοιμαζόμασταν καιρό. Θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εκβιασμό, αυτό το πιστόλι στον κρόταφο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει τους Πολωνούς. Η Πολωνία δεν θα χρειαστεί ρωσικό αέριο», είπε ο Μοραβιέσκι στη Sejm, όπως μετέδωσε το CNN.

Η εναλλακτική λύση της Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο τερματικός σταθμός «Świnoujście» είναι σε λειτουργία και θα επεκτείνει την παραγωγή του από 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε 7 έως 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επιπλέον, σημείωσε ότι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη Νορβηγία και ονομάζεται «Baltic Gas Pipeline» αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Ο αγωγός αυτός θα αντλεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG στην Πολωνία, ενώ ένας νέος διασυνοριακός αγωγός που κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Σλοβακία θα αντλήσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG μόλις ολοκληρωθεί. Η Πολωνία έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία και «...σε λίγες μέρες ανοίγουμε μια γραμμή διασύνδεσης με τη Λιθουανία», είπε ο Μοραβιέσκι, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα συνυπάρχουν μαζί με τα 20-21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εγχώριας παραγωγής LNG.

«Δεν υποκύπτουμε στον Πούτιν»

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Πολωνία. Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βάναυση, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά επιτέθηκε και στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και κατέληξε: «Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εμείς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας αγώνας για την ειρήνη, ένας αγώνας για την κυριαρχία, ένας αγώνας για την ασφάλεια και δεν πρέπει να υποκύψουμε».

Οι 10 ευρωπαϊκές εταιρείες που ήδη πληρώνουν σε ρούβλια

Χαρακτηριστικό του ρωσικού εκβιασμού που επιχειρείται μέσω του φυσικού αερίου είναι ότι συνολικά 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες διακοπές προμήθειας, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, που λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος - σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου - δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών 23 ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εκβιάζει με το φυσικό αέριο»

Νωρίτερα «βέλη» κατά της Ρωσίας για την αναστολή της προμήθειας του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης, εκτόξευσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πως είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».

Κρεμλίνο: Αρνείται τις κατηγορίες, αλλά σφίγγει τη στρόφιγγα

Τη γνωστή τακτική του εξακολουθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα από την μια ως εργαλείο εκβιασμού το φυσικό αέριο, διακόπτοντας την παροχή του σε Πολωνία και Βουλγαρία και από την άλλη αρνείται ότι αυτό είναι εκβιασμός. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε σήμερα αυτές τις κατηγορίες απαντώντας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί άλλη μια απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA