Μενού
  • Α-
  • Α+

Το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Σκρέκας: «Ζητούμε να εκπέμψει η Ευρώπη μήνυμα ενότητας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Παράλληλα πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT με τις κυρώσεις να αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT» σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, πιθανότατα εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν οι 27 συνεννοηθούν και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA