Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνέντευξη της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάζερ «άναψε φωτιές» όχι μόνο στη χώρα της, αλλά συνολικά στους πολίτες της Ευρώπης, καθώς η σύσταση της για αποθήκευση προϊόντων πρώτης ανάγκης στα σπίτια για το επόμενο διάστημα, μεταφράστηκε από πολλούς ως μήνυμα για την «καταιγίδα» που αναμένεται λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Η ενεργειακή κρίση που έχει αρχίσει να πλήττει συνολικά την Ευρώπη και ο κίνδυνος μιας νέας, επιστιστικής κρίσης -όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι- δημιουργούν ένα θολό τοπίο για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Σύσταση στους πολίτες για αποθήκευση τροφίμων και νερού

Στη Γερμανία υπάρχει γενική σύσταση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές σε κάθε νοικοκυριό να έχει αποθηκευμένα προϊόντα έκτακτης ανάγκης για διάστημα δέκα ημερών ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν προβλήματα, εν τούτοις η αναφορά της Νάνσι Φάζερ φέρνει στην επιφένεια τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ακόμη και οι ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ανάγκες για 10 μέρες σύμφωνα με τη γερμανική Πολιτική Προστασία καλύπτονται με τις εξής προμήθειες:

  • Πόσιμα υγρά: 20 λίτρα
  • Δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι: 3,5 κιλά
  • Λαχανικά, όσπρια: 4 κιλά
  • Φρούτα, ξηροί καρποί: 2,5 κιλά
  • Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα: 2,6 κιλά
  • Ψάρια, κρέας, αυγά ή ολόκληρα αυγά σε σκόνη: 1,5 κιλό
  • Λίπη, λάδια: 0,375 κιλά

Στον οδηγό που παρέχει η γερμανική Αρχή (δείτε εδώ αναλυτικά) υπάρχουν παράλληλα οδηγίες για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων καθώς και για τις κινήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο φόβος των κυβερνοπιθέσεων

Όπως αναφέρει η berliner-zeitung οι αναφορές της Φάζερ υποβαθμίζουν τους πραγματικούς κινδύνους μιας κοινωνικής προσφοράς που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ψηφιακά ρυθμιστικά συστήματα.

Σημειώνεται σε πως οι απειλές για τη χώρα δεν έχουν να κάνουν μόνο το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία αλλά με άλλους παράγοντες όπως ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις στην ψηφιακή υποδομή, που μοιάζουν πιθανές ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα. Αναφέρονται ενδεικτικά οι μεταφορές ή η παροχή βασικών υπηρεσιών σε νοικοκυριά και εταιρίες.

Ενεργοποίηση των καταφυγίων

Την ίδια στιγμή, στη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Φάζερ στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε και στα καταφύγια που υπάρχουν στη Γερμανία. Όπως είπε «Είναι λογικό αν ενεργοποιήσουμε εκ νέου μερικά από αυτά» προτείνοντας να ανακαινιστούν κάποια εξ αυτών ώστε να είναι έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστούν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA