Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Ρωσία εκτοξεύει απειλές για μια ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί από τη Χιροσίμα για πυρηνικό κίνδυνο, στην Τουρκία υπάρχουν φήμες πως η χώρα ίσως ασκήσει βέτο στην κίνηση των δύο χωρών. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.

Σύμφωνα με την ίδια, τίποτα τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή και όλα βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν έφτασε, πριν από μερικές εβδομάδες, στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Φινλανδία να ανακοινώσει και επίσημα την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μαΐου, πως θα υποβάλει επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να κάνει δυο ημέρες αργότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρόνος για την ένταξη της Φινλανδίας και ίσως και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τις 17 Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα!

Εδώ, όμως, υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στο οποίο στέκονται τα τελευταία 24ωρα όλοι οι διεθνείς αναλυτές. Για την ολοκλήρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτηθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων πέντε μήνες. Στο μεσοδιάστημα η Φινλανδία (και η Σουηδία αν κάνει και εκείνη ανάλογη κίνηση) δεν θα καλύπτεται από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας περί αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης! Τι θα γίνει σε αυτό το πεντάμηνο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Προκειμένου, όμως, να κατευνάσει ακριβώς αυτές τις ανησυχίες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη πως είναι ήδη έτοιμες νέες αμυντικού τύπου συμφωνίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία – συμφωνίες που θα τις θωρακίζουν με τη συνδρομή της Δύσης, έναντι επιθέσεων. Είναι δεδομένο, πάντως, πως και αυτό να συμβεί, τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

Σαρλ Μισέλ: Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή (13/5), τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, ανέφερε από την πλευρά του ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών. «Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (...) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA