Μενού
  • Α-
  • Α+

Το «παζάρι» είναι η κατεξοχήν σπεσιαλιτέ των Τούρκων, μια συνήθεια που ανέπτυξαν εδώ και πολλές δεκαετίες στις φημισμένες σκεπαστές αγορές τους, όπου στην πραγματικότητα κανείς τουρίστας δεν ψωνίζει αν δεν προηγηθεί... διαπραγμάτευση της τιμής. Ως γνήσιος συνεχιστής της παράδοσης αυτής, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άδραξε την ευκαιρία να πατήσει ξανά πάνω σε δυο βάρκες και να προσπαθήσει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από τον «πόλεμο» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε έναν επιθετικό παίκτη», λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση εξομάλυνσης, με τις δύο χώρες να έχουν αρχίσει εκ νέου διαπραγματεύσεις για τα εξοπλιστικά, ο Ερντογάν «έκλεισε το μάτι» στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που ήδη διεθνείς αναλυτές την ερμηνεύουν ως παιχνίδι σε διπλό ταμπλό από την Αγκυρα.  

Η Φινλανδία απάντησε στον Ερντογάν: Υπομονή και βήμα-βήμα η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto προέτρεψε την Παρασκευή σε... υπομονή και ζήτησε μια προσέγγιση βήμα-βήμα ως απάντηση στην τουρκική αντίθεση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος που η συμμαχία είχε δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της πριν από επτά δεκαετίες.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες, τόνισε ο ισλαμοσυντηρητικός επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες», τόνισε. Για την ένταξη νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται η συναίνεση των κοινοβουλίων και των 30 χωρών - μελών, γεγονός που σημαίνει ότι μια τουρκική αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη κάποιου νέου μέλους.

Η δήλωση του Ερντογάν φάνηκε να εκπλήσσει τη Φινλανδία, αφού ο Haavisto είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, τότε ο Niinisto έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Την Πέμπτη, ο Niinisto και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin ξεκίνησαν τη διαδικασία του φινλανδικού αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοινώνοντας ότι και οι δύο τάσσονται υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο έμμεσος εκβιασμός στον Μπάιντεν

Και επειδή, τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο ντόμινο εξελίξεων, η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μόνο άσχετη δεν είναι με την επιλογή του Ερντογάν να στηρίξει τον Πούτιν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για την ακρίβεια, διπλωματικές πηγές, κάνουν λόγο για «έμμεσο εκβιασμό» του Τούρκου ηγέτη προς το Κογκρέσο, έτσι ώστε να καταφέρει να κλείσει η συμφωνία για τα εξοπλιστικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία όμως να περιλαμβάνει και τα πολυπόθητα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16! 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος μέσω της στήριξης στον Πούτιν, θα προσπαθήσει να «μπλοκάρει» και τις απαιτήσεις που θα προβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εν λόγω συνάντηση αναφορικά με τη συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ. Είναι βέβαιο πως η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τον Μπάιντεν να μην προχωρήσει η αγοραπωλησία σε επίπεδο F-16, κάτι που αποτελεί λεπτή ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών. 

Το βέτο για την Φινλανδία έχει και άλλη εξήγηση...

Οπως έγινε γνωστό από την Αγκυρα, η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό φαίνεται πως προκύπτει από τη δήλωση που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά ο δήλωσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά στην Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν τις βλέπουμε θετικά».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος, ενέπλεξε και την Ελλάδα στο θέμα, λέγοντας ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την χώρα μας, εννοώντας όταν την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980. Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας και θα δείξει ότι τελικά η στάση της ήρεμης δύναμης που επιχειρεί να εμφανίσει στο ουκρανικό είναι επίπλαστη.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η φιλοξενία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Κομμάτι του «παζλ» δεν θα μπορούσε να μην είναι και η πρόσφατη φιλοξενία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να παίξει η Τουρκία καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης για τη λήξη του πολέμου. Και μπορεί μεν οι συζητήσεις να μην απέφεραν αποτέλεσμα, όμως, οι Τούρκοι κέρδισαν πόντους σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο από την κίνηση αυτή! Ας μην ξεχνάμε ότι λίγους μήνες πριν, ο Ερντογάν είχε... καταφέρει να απομονώσει την Τουρκία στις διεθνείς σχέσεις της και μέσω της κίνησης αυτής μπήκε ξανά στο «παιχνίδι».

Ο Ερντογάν ήρθε ξανά «κοντά» με ηγέτες με τους οποίους είχε αποξενωθεί, ενώ παρά το ότι δεν βρέθηκε λύση για την ειρήνη, ο ίδιος έμεινε... φίλος τόσο με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενδεικτικό είναι ότι και οι δύο τον ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες που κατέβαλε, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος του έδωσε συγχαρητήρια για την ανταλλαγή του Ρώσου πιλότου Κονσταντίν Γιαροσένκο και του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ στην Άγκυρα. Η απελευθέρωση των δύο ήταν μέρος ανταλλαγής κρατουμένων, εν μέσω του ναδίρ στις διμερείς σχέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, ο Πούτιν ευχαρίστησε την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) για τη συνεργασία και την επίβλεψη της ανταλλαγής, ενώ ο Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η ανταλλαγή ήταν ένδειξη της αξίας που δίνει η Τουρκία στην ειρήνη και των προσπαθειών της για μεσολάβηση μεταξύ Μόσχα και Κιέβου.

Ο ρόλος της συνάντησης Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν 

Τέλος, η επικείμενη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου, μόνο άσχετο κομμάτι της όλης ιστορίας δεν είναι. Ο Ερντογάν βλέποντας ότι ο ίδιος δεν έχει καταφέρει ακόμη να «δει» τον Μπάιντεν, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα τον συναντήσει την προσεχή Δευτέρα, πάσχιζε για μια σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ετσι, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Στρατηγικός Μηχανισμός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τομείς συνεργασίας και θα δοθεί έμφαση στην επίλυση των διαφωνιών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ενδέχεται μάλιστα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο ομάδας επαφής για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η Άγκυρα συμμετέχει στη διαμεσολαβητική διαδικασία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την κατάπαυση κατάπαυσης του πυρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA