Μενού
  • Α-
  • Α+

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν σχεδόν τρεις μήνες για να υπάρξει η πρώτη απευθείας συνομιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας! Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον Αμερικανό να ζητάει την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να τονίζει τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Το... παζάρι του Ερντογάν για τα F-16 - Γιατί «κλείνει το μάτι» στον Πούτιν για Φινλανδία και ΝΑΤΟ

Ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Οι επικοινωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι ούτως ή άλλως σπάνιες από την έναρξη του πολέμου, πολύ περισσότερου ανάμεσα σε υψηλόβαθμούς αξιωματούχους. Αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός είχε τονίσει ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με το ΝΑΤΟ.

Στην προηγούμενη επικοινωνία τους, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση» είχε δηλώσει το Πεντάγωνο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ξεκαθαρίσει ότι η συνομιλία εκείνη έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Σοϊγκού είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Όστιν. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τότε ότι οι υπουργοί «συζήτησαν την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Ρωσία στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA