Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2022: Νικήτρια η Ουκρανία που σάρωσε στο televoting - Στην 8η θέση η Ελλάδα

«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fposts%2F3076636932586662&show_text=true&width=500

Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», έναν συνδυασμό χιπ-χοπ και παραδοσιακής μουσικής, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision με 631 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Σαμ Ράιντερ (466 βαθμοί). 

Το «Stefania» είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα. Το τραγούδι ξεκινά με την ιστορία ενός παιδιού, που αντιλαμβάνεται πως η μητέρα του έχει γεράσει. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να μεγαλώσει το παιδί της.

Eurovision: Μυστήριο με την διοργάνωση το 2023 

Το ερώτημα είναι σε ποια χώρα θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός του 2023. Μπορεί οι Kalush Orchestra στη συνέντευξη Τύπου που είχαν πραγματοποιήσει προ ολίγων ημερών να δήλωσαν πως μια νέα Ουκρανία, αναγεννημένη από τις στάχτες του πολέμου θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το διαγωνισμό, τα πράγματα όμως δεν θα είναι τόσο απλά για την EBU. Η υπουργός οικονομικών της Σουηδίας, Anna König Jerlmyr είχε δηλώσει πως η χώρα προτίθεται να αναλάβει τον διαγωνισμό του 2023. Όπως δήλωσε, έχει επικοινωνήσει την πρότασή της στον πρέσβη της Ουκρανίας στη Σουηδία και έχει επαφές και με τον δήμαρχο του Κιέβου.

Eurovision: Βοηθήστε την Μαριούπολη και το Αζοφστάλ 

Μετά το πέρας της παρουσίασης του τραγουδιού «Stefania» στον τελικό της Eurovision το ουκρανικό συγκρότημα, που «παντρεύει» έθνικ μοτίβα με μοντέρνους ήχους, έστειλε το δικό του μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Βοηθήστε την Ουκρανία, βοηθήστε τη Μαριούπολη, βοηθήστε το Αζοφστάλ», είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού.

Eurovision: Η τελική κατάταξη 

Ουκρανία: 631 βαθμοί 

Ηνωμένο Βασίλειο: 466 βαθμοί 

Ισπανία: 459 βαθμοί 

Σουηδία: 438 βαθμοί 

Σερβία: 312 βαθμοί 

Ιταλία: 268 βαθμοί 

Μολδαβία: 253 βαθμοί 

Ελλάδα: 215 βαθμοί 

Πορτογαλία: 207 βαθμοί 

Νορβηγία: 182 βαθμοί 

Την όγδοη θέση στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA