Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόθεση τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αλλά η θετική αντιμετώπιση από τους συμμάχους, αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη με τη Ρωσία να έχει εκφράσει ήδη την άποψή της, αλλά και την Τουρκία να κρατά αποστάσεις. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «λάθος» στην επικοινωνία που είχε με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο ωστόσο όπως όλα δείχνουν και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να αφήσουν πίσω τους την ουδέτερη στάση των προηγούμενων δεκαετίων.

Διαβάστε ακόμη: ΝΑΤΟ: «Κανείς δεν επιτρέπεται να εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας»

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ απαντώντας αναφορικά με τις τουρκικές ανησυχίες επανέλαβε πως εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

Οπως είναι φυσικό αν οι δύο χώρες αποφασίσουν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα, θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στους συσχετισμούς στην Ευρώπη τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο το CNN προχώρησε σε «απαντήσεις» στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τις κινήσεις των δύο χωρών της Σκανδιναβίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρότι άλλες σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν αρχικά μέλη της συμμαχίας, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν προσχώρησαν στο σύμφωνο για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους. «Έχουν περάσει χρόνια από την πτώση της ΕΣΣΔ, όμως οι δύο χώρες είχαν κι άλλους λόγους να αποφεύγουν την είσοδο στη συμμαχία. Για τη Φινλανδία, ήταν περισσότερο γεωπολιτικό ζήτημα. Η απειλή της Ρωσίας είναι αμεσότερη αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή μήκους 840 μιλίων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τι συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το άρθρο του αμερικανικού Μέσου, ο λόγος που οι περισσότερες χώρες εντάσσονται στο ΝΑΤΟ είναι, λόγω του Άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, το οποίο ορίζει ότι όλα τα υπογράφοντα μέρη θεωρούν την επίθεση σε έναν ως επίθεση εναντίον όλων. Το συγκεκριμένο άρθρο ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949 ως αντίβαρο στη Σοβιετική Ένωση. Ο στόχος της συνθήκης, και συγκεκριμένα του άρθρου 5, ήταν να αποτρέψει τους Σοβιετικούς να επιτεθούν σε φιλελεύθερες δημοκρατίες που δεν διέθεταν στρατιωτική δύναμη. Το άρθρο εγγυάται ότι οι πόροι ολόκληρης της συμμαχίας - συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου στρατού των ΗΠΑ - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία οποιουδήποτε κράτους μέλους, όπως οι μικρότερες χώρες που θα ήταν ανυπεράσπιστες χωρίς τους συμμάχους τους.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, δεν έχει μόνιμο στρατό. Οι σουηδικές και οι φινλανδικές δυνάμεις θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν σε άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές στις χώρες της Βαλτικής, όπου πολλές βάσεις διαθέτουν πολυεθνικά στρατεύματα. «Θα υπάρξουν προετοιμασίες για απρόοπτα ως μέρος της αποτροπής οποιασδήποτε περιπέτειας που μπορεί να σκέφτονται οι Ρώσοι», δήλωσε ο Μπιλντ.

Τι θα ακολουθήσει από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα, αναλύονται και τα επόμενα βήματα τόσο από τη Συμμαχία όσο και από τις δύο χώρες. Οπως σημειώνεται η Φινλανδία είπε ότι ελπίζει να υποβάλει αίτηση για ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» και να ολοκληρώσει τα βήματα που χρειάζεται σε εθνικό επίπεδο «τις επόμενες δύο ημέρες». Αυτό θα περιλαμβάνει ψηφοφορία στο φινλανδικό κοινοβούλιο, το οποίο τελικά ψηφίζει την απόφαση αν θα γίνει μέλος.

Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είπαν στο Reuters ότι η επικύρωση των νέων μελών μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο, καθώς τα νομοθετικά σώματα και των 30 σημερινών μελών πρέπει να εγκρίνουν τους νέους αιτούντες. Και οι δύο χώρες πληρούν ήδη πολλά από τα κριτήρια για ένταξη, τα οποία περιλαμβάνουν ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα βασισμένο στην οικονομία της αγοράς. δίκαιη μεταχείριση των μειονοτήτων· δέσμευση για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων· την ικανότητα και την προθυμία να συνεισφέρουν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και δέσμευση για δημοκρατικές πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις και θεσμούς

Ως δύο ακμάζουσες φιλελεύθερες δημοκρατίες, η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ - αν και η Τουρκία, για πρώτη φορά, θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη για τα επίδοξα μέλη. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν βλέπει την ένταξη και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ «θετικά», κατηγορώντας τις ότι στεγάζουν κουρδικές «τρομοκρατικές οργανώσεις». Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν λάβει διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Ο Τζόνσον υπέγραψε αμοιβαίες συμφωνίες ασφαλείας με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους του αυτή την εβδομάδα.

ΝΑΤΟ: Πότε εντάχθηκαν οι χώρες

  • 1949: Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες
  • 1952: Ελλάδα, Τουρκία
  • 1955: Δυτική Γερμανία
  • 1982: Ισπανία
  • 1999: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία
  • 2004: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία
  • 2009: Αλβανία, Κροατία
  • 2017: Μαυροβούνιο
  • 2020: Βόρεια Μακεδονία
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA