Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα αφού μετά από δεκαετίες ουδετερότητας και υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, Φινλανδία και Σουηδία καταθέτουν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ! Χθες συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, το συντομότερο δυνατό. Όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν «με ανοιχτές αγκάλες» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην της Τουρκίας, η οποία επιμένει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν αύριο οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμη: ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία καταθέτουν την Τετάρτη αίτημα ένταξης στη Συμμαχία - Με βέτο απειλεί η Τουρκία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και πρωθυπουργός, Καρλ Μπιλντ, έγραφε στο Project Syndicate τον περασμένο Απρίλιο πως μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αναδιαμόρφωνε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ποικιλοτρόπως:

  • Ενισχύοντας τη νατοϊκή Συμμαχία με νέες περιφερειακές δυνατότητες και νέα στρατεύματα.
  • Ενισχύοντας τη νατοϊκή παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής.
  • Ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ και συνάμα τον νατοϊκό πυλώνα εντός της ΕΕ, πράγμα το οποίο πρόκειται όμως να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη σύσφιξη των διατλαντικών δεσμών.

Είναι ενδεικτικό πως με την ένταξη της Φινλανδίας στη νατοϊκή Συμμαχία, τα κοινά σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζονται σε μήκος – από περίπου 700 χλμ. που ήταν, γίνονται συνολικά πάνω από 1.900 χλμ. – με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για το δυνητικά διευρυμένο πια πεδίο της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Διπλωμάτες της Συμμαχίας δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναμένεται να εγκριθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας – η επικύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησής τους από τα 30 κράτη – μέλη της Συμμαχίας, μερικές φορές με τη συμμετοχή κοινοβουλίων – μπορεί να διαρκέσει μήνες, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος. Στους πρόσφατους υποψηφίους, αυτό το βήμα διήρκεσε οκτώ έως 12 μήνες.

Η αινιγματική... απειλή της Ρωσίας

Είναι δεδομένο πως η Ρωσία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζοντας προχθές την απόφαση των δυο χωρών προσπάθησε να μη δείξει τον εκνευρισμό του. «Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, επειδή οι χώρες αυτές εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει καμία απειλή για τη χώρα» δήλωσε ο Πούτιν τονίζοντας , ωστόσο, πως «η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών θα προκαλέσει σίγουρα την αντίδρασή μας».

Χθες αυτή η γραμμή εγκαταλείφθηκε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προχώρησε σε μια αινιγματική απειλή. Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια της Ρωσίας» χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. «Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση»  αρκέστηκε να πει η αξιωματούχος στον «αέρα» του τηλεοπτικού δικτύου Solovyov Live.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών. «Σήμερα (σσ: χθες), κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους» τόνισε ειδικότερα.

Βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η Μόσχα μέσω της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά της σύνορα σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία επιτρέψουν να εγκατασταθούν στο έδαφός τους νατοϊκές βάσεις, μετά την προσχώρησή τους στη Συμμαχία.

Η Τουρκία που παραμονεύει για να συνεχίσει τους εκβιασμούς της

Όπως ήδη αναφέρθηκε εντός του ΝΑΤΟ η μοναδική χώρα που έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της είναι η Τουρκία η οποία κατά την πάγια τακτική της θεωρεί πως αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για παζάρια και εκβιασμούς.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, σε μία ξεκάθαρη κίνηση πολιτικού εκβιασμού, απείλησε ευθέως να τινάξει στον αέρα τη ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών, ασκώντας βέτο στη σχετική διαδικασία, όπως έχει θεσμικό δικαίωμα. Η τουρκική πλευρά προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας «να μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν χθες και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης.

Στην Ουάσινγκτον περίμεναν ότι ο Ερντογάν θα κάνει παζάρι, αλλά όχι σ’ αυτόν τον βαθμό. Πηγές του Λευκού Οίκου διοχετεύουν στα ΜΜΕ ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο αλλά το... αυτι του «Σουλτάνου», σε αυτή τη φάση, δεν φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα.  

Κουρδικό, πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-35) και ίσως Αιγαίο θα είναι στην ατζέντα των Τούρκων όταν κληθούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA