Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, «μπλόκαρε» την έναρξη της διαδικασίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, σήμερα, Τετάρτη (18/5), ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών μελών της Συμμαχίας, για να ανάψουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών. Ωστόσο, τη διαδικασία αυτή «μπλόκαρε» ο Τούρκος πρέσβης, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση της δέσμευσης Στόλτενμπεργκ για «διαδικασίες εξπρές».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, ανέφερε πως ειδικά η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες». Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Αγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. « Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτέ τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε. Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Τα 10 αιτήματα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να αλλάξει στάση

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, συγκεκριμένα από την εφημερίδα Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει δέκα όρους στους συμμάχους του ΝΑΤΟ προκειμένου η Αγκυρα να αίρει το βέτο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι όροι της Τουρκίας είναι οι εξής:

  1. Να πάρουν θέση σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να απαγορεύσουν στα κοινοβούλια τους εκδηλώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  3. Να σταματήσουν την παροχή βοήθειας στις «Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας» στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Αγκυρα- συνδέονται με το PKK.
  4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που συνδέονται με «την τρομοκρατία»
  5. Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.
  6. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
  7. Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
  8. Να ξεκινήσουν συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» - άλλη μία αναφορά στους Κούρδους.
  9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Αγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  10. Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό - κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA