Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: «Είστε έτοιμοι να διαγράψετε τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι;»: Ρώσος σκηνοθέτης απασφάλισε στο Φεστιβάλ των Καννών

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ανέφερε το RIA. Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά αυτή μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, η πρώτη που έγινε από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενόσω ο πόλεμος διανύει την 85η ημέρα και μαίνεται η ρωσική μάχη στο Ντονμπάς.

«Οι στρατηγοί συζήτησαν για θέματα ασφαλείας που εγείρουν ανησυχίες και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Μίλι. Όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν θα δημοσιοποιηθούν, σημείωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο στρατηγών πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες ύστερα από εκείνη μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η... άκαρπη συνομιλία Όστιν - Σοϊγκού

Στην επικοινωνία του με τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε καλέσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ακολούθως, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η επικοινωνία Όστιν - Σοϊγκού απέβη άκαρπη και δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες πρόβλημα».

Κατά το πρακτορείο Reuters, ο Λόιντ Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να συνομιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση από τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μία ανοιχτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή. Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή («κόκκινο τηλέφωνο») είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA