Μενού
  • Α-
  • Α+

Αεροδρόμια έκλεισαν και δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους σήμερα, Δευτέρα (23/5), λόγω της πολλοστής αμμοθύελλας που έπληξε το Ιράκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, προτού το φαινόμενο να κατευθυνθεί προς το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Στο Κουβέιτ, το διεθνές αεροδρόμιο ανέστειλε όλες τις απογειώσεις αεροσκαφών. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ένα πυκνό νέφος σκόνης κάλυψε το Ριάντ, ενώ η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι η θύελλα θα συνεχιστεί και τη νύχτα.

Από τα μέσα Απριλίου το Ιράκ, μια από τις πέντε χώρες του κόσμου που θεωρούνται πιο «ευπαθείς» απέναντι στην κλιματική αλλαγή, έχει βιώσει τουλάχιστον οκτώ τέτοιες θύελλες σκόνης και άμμου. Σήμερα στη Βαγδάτη ένα γκρίζο σύννεφο σκόνης είχε καλύψει τους σχεδόν έρημους δρόμους. Στα νότια, κοντά στη Νατζάφ, οι κτηνοτρόφοι και τα κοπάδια τους βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ένα, οικείο πλέον, πορτοκαλί νέφος. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σε όλο το Ιράκ πήγαν σε νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά προβλήματα που εμφάνισαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σεΐφ αλ Μπαντρ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η θύελλα θα κοπάσει σταδιακά. Λόγω «των κακών κλιματικών συνθηκών και της βίαιης αμμοθύελλας» ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι διέταξε να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης διακόπηκαν για λίγες ώρες οι πτήσεις, επειδή η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 400 μέτρα. Το διεθνές αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε απόψε ότι κλείνει για άλλη μια φορά «λόγω της πυκνής σκόνης» που επέστρεψε αργά το απόγευμα. Οι πτήσεις είχαν ανασταλεί και το πρωί.

Από τις δύο τελευταίες αμμοθύελλες που έπληξαν το Ιράκ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περίπου 10.000 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους, για ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα, καρδιολογικές ή αναπνευστικές παθήσεις. «Αυτές οι θύελλες σκόνης συμβαίνουν γενικά το καλοκαίρι, όχι όμως με τον ρυθμό που τις βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Τα κρούσματα ασφυξίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Σεΐφ αλ Χάμζα, ένας γιατρός σε νοσοκομείο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τις επόμενες δεκαετίες το Ιράκ θα βιώνει «272 ημέρες σκόνης» ετησίως και μέχρι το 2050 οι μέρες αυτές θα φτάσουν τις 300. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν οι αρχές είναι η δημιουργία «πράσινων ζωνών» γύρω από τις πόλεις για να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση, η οποία πλήττει το 39% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA