Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε άλλο παρά ανεξήγητα είναι τα τερτίπια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΝΑΤΟ, η έκρηξη επιθετικότητας κατά της Ελλάδας με τη στοχοποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά και τα... παζάρια του Τούρκου προέδρου με Ρωσία και δύση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ετσι, λίγες ώρες μετά την περιβόητη δήλωσή του «Μητσοτάκης... γιοκ», τα στοιχεία από την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, όχι μόνο καταδεικνύουν τους λόγους που οι γείτονες έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και κοιτάζουν να τα «αρπάξουν» από παντού, αλλά σοκάρουν κυριολεκτικά.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Πώς η Ελλάδα έφερε τον Ερντογάν με την πλάτη στον τοίχο

Με βάση τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, το εσωτερικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ερντογάν, αφού παρά τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών και τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οικονομική κατάσταση στην Αγκυρα είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Συγκεκριμένα, με βάση και το ρεπορτάζ που μετέφερε ο ΣΚΑΪ, ο πληθωρισμός έστω και ανεπίσημα βρίσκεται στο 160%, η υποτίμηση της λίρας ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα το 9% και την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες πάνω από 5 δισ. δολάρια από το απόθεμα. Οσο για τα τα κρατικά ομόλογα; Βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 14 ετών, κάτι που υποστήριξε σήμερα και δημόσια ο Τούρκος πολιτικός Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Καταποντισμός και στις δημοσκοπήσεις

Τα προβλήματα όμως δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ για τον τουρκικό λαό, αλλά όπως φαίνεται τα χειρότερα... είναι μπροστά και μόνο τυχαία δεν είναι η δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών που έδειξε ότι το 60% των πολιτών δεν πιστεύει ότι η οικονομική τους κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς το swap νομισμάτων 5 δισ. δολαρίων από τα ΗΑΕ για τη στήριξη της λίρας απέτυχε!

Οι οικονομικές ανάγκες της Τουρκίας δεν μπορούν να καλυφθούν από τα χρήματα των χωρών του Κόλπου και μια απάντηση στην ισορροπία σε δύο βάρκες (Ρωσίας και Δύσης) που επιχειρεί τελευταία ο Ερντογάν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το ντόμινο εξελίξεων με τις σκανδιναβικές χώρες στο ΝΑΤΟ, προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί. Ομως, στην παραπάνω δημοσκόπηση σχεδόν 6 στους 10 ψηφοφόρους στην Τουρκία δεν πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι ο κατάλληλος για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία «χρεώνουν» στους χειρισμούς τους ίδιου! Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 59% των ερωτηθέντων σε σφυγμομέτρηση της Metropoll, ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί πριν καν εξαντλήσει τη θητεία του.

Ετσι, με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί στη… στρατόσφαιρα και να σημειώνει μαύρο ρεκόρ 20ετίας, οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, με τα χρέη  προς το τουρκικό δημόσιο να έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες και οι ίδιοι να ζουν στα όρια της φτώχειας μη μπορώντας να καλύψουν ακόμη και βασικές τους ανάγκες.

«Η λίρα θα τον αναγκάσει να κάνει πίσω»

Εξάλλου, μια πρόσφατη οικονομική ανάλυση του GZERO, της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group, ανέδειξε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκία θα αναγκάσει τον Ερντογάν αργά ή γρήγορα να κάνει πίσω και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού όμως πρώτα θα επιχειρήσει να κερδίσει ανταλλάγματα. Όπως σημειώνει το GZERO ο Ερντογάν, αν και «κακό παιδί» της Συμμαχίας θα υποχωρήσει, αφού «...η Τουρκία απλά δεν έχει την πολυτέλεια να στήνει καβγάδες με κανέναν. Ο πληθωρισμός άγγιξε ιστορικό υψηλό εξαιτίας της πτώσης της λίρας, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021».

Παράλληλα, εντός του 2022 η λίρα έχει χάσει 18% με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να συνεδριάζει εκτάκτως την προσεχή Πέμπτη και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 14%, καθώς η νομισματική πολιτική του Ερντογάν μέχρι σήμερα αποδείχτηκε μη επαρκής για να περιορίσει τις τεράστιες ζημιές που «τρέχουν» τουλάχιστον από το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ετσι, το διευρυνόμενο έλλειμμα εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους ασκεί έντονη πίεση στο νόμισμα και εξαντλεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας με τα τουρκικά αποθεματικά να έχουν χάσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία εβδομάδα.

«Ο Ερντογάν βγάζει λεφτά στο εξωτερικό και... δραπετεύει» 

Την ίδια ώρα, φωτιά έβαλε με δηλώσεις του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η οικογένεια του Ερντογάν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Τουρκία! Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε: «Επιτάχυναν τις προετοιμασίες για τη διαφυγή. Ο Ερντογάν μεταφέρει τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό με παράλληλες δομές που εδρεύουν στην Τουρκία, τις οποίες προσποιείται ότι είναι ιδρύματα.

Τα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν είναι τα πρώτα μεταξύ τους. Θέλουν να λάβουν άδεια διαμονής και εργασίας σε  ξένη χώρα μέσω αυτού του  ιδρύματος που έχουν ιδρύσει στο εξωτερικό με το μαύρο χρήμα.  Αυτό περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες άτομα». Απαντώντας, ωστόσο, στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε πως «...οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι μια μορφή πολιτικής, αλλά μια εκστρατεία συκοφαντίας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA