ΔΙΕΘΝΗ
27/05/2022 16:07

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου μιλούσε για ΝΑΤΟ, Φινλανδία και Σουηδία και κατηγόρησε την Ελλάδα για τη... Μακεδονία

Ενώ η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για το θέμα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκείνος... το γύρισε λέγοντυας «κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με τη ''Μακεδονία''»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου μιλούσε για ΝΑΤΟ, Φινλανδία και Σουηδία και κατηγόρησε την Ελλάδα για τη... Μακεδονία
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Εθισμό στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας δείχνουν να έχουν πάθει στην Τουρκία με τελευταία εξέλιξη την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εκεί, όμως, ο ίδιος είπε ότι... κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με τη «Μακεδονία», όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέες απειλές Τσαβούσογλου για τα νησιά - «Δεν μπλοφάρουμε, θα σας κυνηγήσουμε»

Video Loading...

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της «Μακεδονίας», επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της. «Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα "εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι". Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Σουηδία και Φινλανδία να βάλουν τέλος στην τρομοκρατία»

«Το αίτημά μας -πρόσθεσε- είναι απολύτως θεμιτό, σαφές και ξεκάθαρο. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Και πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς εναντίον μας στην αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται μόνο εναντίων εχθρών, αλλά ούτε κι εναντίον εχθρών.

Είμαστε αρκετά σαφείς και ακριβείς. Ελπίζω η Φινλανδία και η Σουηδία να μας κατάλαβαν πολύ καλά. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν αυτές τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες θα εκπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ