Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς, που μπορεί να φέρει τους πυραύλους Meteor με τους οποίους έχουν φορτωθεί τα ελληνικά Rafale, αποκτά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αίροντας το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Αγκυρα διαθέτει, μετά τα βρετανικά Eurofighter, την εναλλακτική των σουηδικών Saab JAS 39 Gripen επιχειρώντας να ξεπεράσει το αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί, στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τον αεροπορικό στόλο της λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφώνησε η Τουρκία για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία

Παρά τη θετική στάση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην προώθηση του τουρκικού αιτήματος, η έως τώρα σταθερή θέση του Κογκρέσου βάζει φρένο στην αναβάθμιση των 80 F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και στην αγορά 40 F-16 Block 70/72 την ώρα, που το πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους Τούρκους επιτελείς.

Τουρκία: Κέρδος το διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις ΗΠΑ

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας στη Μαδρίτη εκτός της αποδοχής από τις σκανδιναβικές χώρες της αντικουρδικής ατζέντας του καθεστώτος Ερντογάν ανάβει το πράσινο φως για την άρση του εμπάργκο όπλων προς τη γείτονα. Στο πλαίσιο αυτό και με τις διπλωματικές διεργασίες Αγκυρας και Ουάγιγκτον αναφορικά με την υπόθεση των F-16 να είναι πυρετώδεις η περίπτωση του μονοκινητήριου σουηδικού μαχητικού μπαίνει στη συζήτηση ακόμα και σαν ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί της τουρκικής πλευράς στην κατεύθυνση να μεταβληθεί η άποψη, που έχουν διαμορφώσει οι Αμερικανοί νομοθέτες.

Ηταν Οκτώβριος του 2019 όταν η Σουηδία πρωτοστατούσε στην άσκηση πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επιβολή απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία. Μάλιστα, το σουηδικό κοινοβούλιο είχε λάβει σχετική απόφαση με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αν Λίντε να καταδικάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίθεση της Τουρκίας αναφερόμενη σε ενέργεια, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά και έχοντας σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους. Την ίδια στάση είχε υιοθετήσει και η Φινλανδία με την Αγκυρα να αποκλείεται από τη σκανδιναβική αμυντική βιομηχανία.

Gripen E: Τουρκική απάντηση στα ελληνικά Rafale

Βέβαια, από τότε μεσολάβησαν πολλά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αλλάζει συνολικά τον χάρτη της παγκόσμιας ασφάλειας. Η ζωτικής σημασίας ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ λόγω της ευθείας ρωσικής απειλής δημιούργησε μία ιδανική ευκαιρία για να αποκομίσει η Τουρκία οφέλη, την οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη. Εκβιάζοντας ουσιαστικά Οσλο και Ελσίνκι και θέτοντας σε πρόσκαιρη αμφισβήτηση τη συνοχή της Συμμαχίας η Αγκυρα πέτυχε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας. Με αυτό τον τρόπο το αεροσκάφος Gripen E, η πιο εξελιγμένη έκδοση του σκανδιναβικού μαχητικού πολλαπλών ρόλων, μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να αποτελέσει την τουρκική απάντηση στα 24 ελληνικά Rafale αλλά και στα 83 F-16 Viper εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή στην υπόθεση των F-16.

Πρόκειται για ένα αξιόπιστο αεροσκάφος υψηλών δυνατοτήτων με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και δυνατότητα μεγάλου φόρτου όπλων. Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να φέρει τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor αλλά και άλλα όπλα μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς συνδυαστικά με πυραύλους αέρος-εδάφους και βόμβες ενώ είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA έχοντας χαμηλό κόστος πτήσης και συντήρησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA