ΔΙΕΘΝΗ
03/07/2022 03:15

Βενετία: Επιβάλει μέτρα στους ταξιδιώτες που κάνουν μονοήμερες

Η Βενετία επιβάλει μέτρα σε ταξιδιώτες που κάνουν μονοήμερες εκδρομές στην πόλη, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών, που συχνά είναι πολλοί περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βενετία: Επιβάλει μέτρα στους ταξιδιώτες που κάνουν μονοήμερες
Βενετία (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών - οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τους κατοίκους - επιβάλει η Βενετία, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023. Η Βενετία θα υποχρεώσει τους ημερήσιους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις και να πληρώσουν ένα τέλος για να επισκεφθούν την ιστορική πόλη της λιμνοθάλασσας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί καλύτερα τους επισκέπτες που συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο.

Οι αξιωματούχοι της Βενετίας αποκάλυψαν την Παρασκευή (1/7) νέους κανόνες για τους ημερήσιους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα ισχύουν από τις 16 Ιανουαρίου 2023. Οι τουρίστες, σύμφωνα με τον Guardian, που επιλέγουν να μην διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά για την ημέρα που σκοπεύουν να έρθουν και να πληρώσουν ένα τέλος, που κυμαίνεται από 3 έως 10 ευρώ ​​το άτομο, ανάλογα με την προκαταβολή κράτησης και είτε είναι περίοδος αιχμής είτε η πόλη έχει πολύ κόσμο.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300 ευρώ εάν σταματήσουν και δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι έκαναν κράτηση και πλήρωσαν με κωδικό QR.
Περίπου το 80% των τουριστών έρχεται στη Βενετία μόνο για την ημέρα. Το 2019, το τελευταίο πλήρες έτος τουρισμού πριν από την πανδημία, 19 εκατομμύρια ημερήσιοι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη Βενετία και παρείχαν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων από όσους έμειναν για τουλάχιστον μία νύχτα.

Ο Επίτροπος Τουρισμού της Βενετίας απέρριψε κάθε πρόταση ότι το μέτρο θα επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των ξένων που έρχονται στην πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις της Ιταλίας. «Δεν θα μιλήσουμε για περικοπές αριθμού. Μιλάμε για κίνητρα και αντικίνητρα», είπε ο Σιμόν Βεντουρίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Βενετία.

Η προσέγγιση κράτησης και χρέωσης είχε συζητηθεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά τέθηκε σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Covid-19 προκάλεσαν σχεδόν εξαφάνιση του τουρισμού στη Βενετία – και επέτρεψαν στους Βενετούς να έχουν την πόλη τους ουσιαστικά για τον εαυτό τους, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ο μαζικός τουρισμός ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο αριθμός των επισκεπτών συνέχιζε να αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των Βενετών που ζούσαν στην πόλη μειώνονταν σταθερά, κυριευμένοι από τη συμφόρηση, το υψηλό κόστος παράδοσης τροφίμων και άλλων αγαθών στη Βενετία χωρίς αυτοκίνητα και συχνές πλημμύρες που βλάπτουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Εφόσον οι επισκέπτες σε ξενοδοχεία και πανσιόν πληρώνουν ήδη φόρο διαμονής, εξαιρούνται από την υποχρέωση κράτησης και χρέωσης. Με τον νέο κανόνα, η Βενετία στοχεύει να «βρίσκει αυτήν την ισορροπία μεταξύ των κατοίκων και των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επισκεπτών», είπε ο Βεντουρίνι, υποσχόμενος ότι το νέο σύστημα θα ήταν απλό να το διαχειριστούν οι επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ