Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπερψήφιση της διακομματικής τροπολογίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με την οποία ουσιαστικά μπλοκάρεται η πώληση και η αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αποτελεί αναμφίβολα μία ακόμα μεγάλη νίκη της Ομογένειας στην προσπάθεια προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Για την Αγκυρα όμως και προσωπικά για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η απόφαση αυτή σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από την άρνηση πρόσβασης σε ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα αναδιατάσσοντας τον χάρτη των συσχετισμών στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το αμερικανικό κράτος με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανίζεται αποφασισμένο να μην προσφέρει άλλη ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορίζοντας του επακριβώς το πλαίσιο επιστροφής του στη Δύση με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας να είναι απαρέγκλιτος όρος σε αυτή την πορεία.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Παγωμάρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας στις ΗΠΑ για τα F-16 - Σοκ στα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα όμως, που οι Αμερικανοί νομοθέτες διαμηνύουν ότι F-16 και στενές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και τους S-400 στο τουρκικό οπλοστάσιο είναι ασύμβατη συνθήκη, με την τουρκική κοινή γνώμη να διαπιστώνει ότι ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται για την επικείμενη τριμερή της Τεχεράνης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογο του Εμπραχίμ Ραΐσι. Μόνο τυχαίο δε θεωρείται ότι στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ύστερα από την επίσκεψη του στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν τον προηγούμενο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν επιχειρώντας να επανέλθει στη διεθνή σκηνή.

Ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας με αποδείξεις πλέον είναι και με τη σφραγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων η απαραίτητη προϋπόθεση για να προμηθευτεί η Τουρκία αμερικανικά όπλα. Η ανοχή του νομοθετικού σώματος στην Ουάσιγκτον στα τερτίπια Ερντογάν δείχνει να εξαντλείται. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν έχουν πάψει να θέλουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και δε θα την χάριζαν αμαχητί στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αυτή την παραδοχή άλλωστε στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια η επαμφοτερίζουσα πολιτική του Τούρκου προέδρου, που δήλωνε παρών στο στρατόπεδο της Δύσης αλλά ήταν προνομιακός συνομιλητής του Κρεμλίνου κλείνοντας το μάτι σε ορκισμένους εχθρούς των Αμερικανών. Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λανθασμένα θεωρεί ότι θα του δοθούν σύγχρονα F-16 για να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, τον σταθερό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να επιλέξει.

Στο ίδιο τραπέζι Πούτιν - Ερντογάν

Είτε θα φορέσει το δυτικό κοστούμι, που ενδεχομένως να θεωρεί ότι του πέφτει στενό φωτογραφιζόμενος μπροστά στους αναθεωρητικούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», είτε θα συνεχίσει το σφιχτό εναγκαλισμό του με τη Ρωσία εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ και θα βρεθεί οριστικά απέναντι από τη Δύση. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να πάρει τις αποφάσεις του, με την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2023 να μετρά αντίστροφα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όσο τα τουρκικά αεροσκάφη εξακολουθούν να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου θέμα πώλησης ή αναβάθμισης F-16 δεν υφίσταται για τους Αμερικανούς.

Προς το παρόν πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Εμπραχίμ Ραΐσι την ερχόμενη Τρίτη, συνάντηση, την οποία βλέπει με μεγάλη καχυποψία η Ουάσιγκτον. Οπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναζητά μέσω των επαφών αυτών στρατιωτική ενίσχυση στον τομέα των οπλισμένων drone με στόχο να ενταχθούν στο δυναμικό των ρωσικών στρατευμάτων, που επιχειρούν στην Ουκρανία, αλλά και «τεχνογνωσία» για να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Παρά τη σχετική διάψευση της Τεχεράνης, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Μόσχα επιδιώκει να προμηθευτεί εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν διαθέτοντας πληροφορίες, βάσει των οποίων, οι Ιρανοί ετοιμάζονται να εκπαιδεύσουν Ρώσους στη χρήση τους, αλλά και να λάβει γνώση του τρόπου, με τον οποίο οι Ιρανοί αντιμετώπισαν τις αμερικανικές κυρώσεις στην εξαγωγή πετρελαίου.

Η επικείμενη τριμερής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη και η τρέχουσα περιοδεία του Αμερικανού προέδρου σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία με κύριο στόχο την επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δείχνουν τους δύο πόλους, που σχηματοποιούνται στη Μέση Ανατολή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει για τον εαυτό του ρόλο μπαλαντέρ. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των ρωσο-ιρανικών σχέσεων δοκιμάζεται από τις κυρώσεις, που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, καθώς η Ρωσία έχει προσανατολίσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων στις ίδιες αγορές της Ασίας, στις οποίες απευθύνεται η Τεχεράνη εξαιτίας των περιορισμών, που έχουν επιβάλει οι δυτικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν. Επομένως, το Κρεμλίνο στοχεύει σε έναν συντονισμό ενεργειών με την ιρανική πλευρά ώστε να δημιουργηθούν νέοι εμπορικοί διάδρομοι για τη ρωσική οικονομία χωρίς όμως να επέλθει σοβαρό πλήγμα στον στρατηγικό εταίρο του στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, η επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων Μόσχας-Αγκυρας προκύπτει και από τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συνέχιση της αδιάλειπτης παροχής ρωσικών ενεργειακών πόρων στην Τουρκία την ώρα, που οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ύστερα από διαφαινόμενη ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, το πεδίο της ρωσο-τουρκικής οικονομικής συνεργασίας διευρύνεται καθώς Ιράν-Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν με πρωτοβουλία της τελευταίας σχέδιο για από κοινού κατασκευή αυτοκινήτων για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία από τις κυρώσεις της Δύσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA