Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Google απέλυσε έναν από τους προγραμματιστές της, ο οποίος είπε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας έχει συναισθήματα. Τον περασμένο μήνα, ο Blake Lemoine δημοσιοποίησε τη θεωρία του ότι η γλωσσική τεχνολογία της Google είναι ευαίσθητη και επομένως πρέπει να γίνονται σεβαστά τα «θέλω» της. Στον απόηχο αυτής της θεωρίας, η Google, καθώς και αρκετοί ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και την Παρασκευή η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι είχε απολυθεί. Ο κ. Lemoine είπε στο BBC ότι λαμβάνει νομικές συμβουλές και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη: Τεχνητή Νοημοσύνη: Αναστάτωση προκαλεί η AI της Google που δείχνει να έχει συνείδηση!

Ο Blake Lemoine άρχισε να γίνεται πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα όταν είπε ότι η Lamda έδειχνε ανθρώπινη συνείδηση. Προκάλεσε συζήτηση μεταξύ ειδικών σχετικά με την πρόοδο της τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να υποδύεται τους ανθρώπους. Ο κ. Lemoine, ο οποίος εργαζόταν για την ομάδα Responsible AI της Google, είπε στην Washington Post ότι δουλειά του ήταν να ελέγξει εάν η τεχνολογία χρησιμοποιεί διακρίσεις ή ρητορική μίσους.

Βρήκε ότι η Lamda έδειξε αυτογνωσία και μπορούσε να κάνει συζητήσεις για τη θρησκεία, τα συναισθήματα και τους φόβους. Αυτό οδήγησε τον κ. Lemoine να πιστέψει ότι πίσω από τις εντυπωσιακές λεκτικές του δεξιότητες μπορεί να κρύβεται και ένα αισθανόμενο μυαλό. Τα ευρήματά του απορρίφθηκαν από την Google και τέθηκε σε άδεια μετ' αποδοχών για παραβίαση της πολιτικής εμπιστευτικότητας της εταιρείας.

Ο κ. Lemoine δεν είναι ο πρώτος μηχανικός AI που δημοσιεύει ισχυρισμούς ότι η τεχνολογία AI γίνεται πιο συνειδητή. Επίσης τον περασμένο μήνα, ένας άλλος υπάλληλος της Google μοιράστηκε παρόμοιες σκέψεις με τον Economist. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA