Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί. «Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συνόδους, με πιο πρόσφατη εκείνη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος» ανέφερε η Πελόζι και συμπλήρωσε:

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Μωρό κατέληξε από ασιτία - Η μητέρα του προτίμησε να πάει διακοπές

«Παρότι μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

«Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της»

Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-Γουέν, προσθέτοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, είναι μια ανώφελη αντίδραση. Στις δηλώσεις της, η Ινγκ-Γουέν είπε ακόμα ότι η Ταϊβάν «δεν θα υποχωρήσει» μπροστά στις αυξημένες στρατιωτικές απειλές και θα «κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ταϊβάν».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε την ασφάλεια πάνω από τα στενά της Ταϊβάν άλλο ένα επίκεντρο της προσοχής του κόσμου, πρόσθεσε η ίδια.

Οργή της Κίνας

Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε με οργή στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων πως το ταξίδι της θα είχε «σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ». Μετά την άφιξή της, ο στρατός της ανακοίνωσε κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, που θα περιλαμβάνουν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ και έχει από καιρό ορκιστεί να «επανενώσει» το νησί με την ηπειρωτική Κίνα, με τη βία, εάν χρειαστεί.

27 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν

27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ταϊβάν.  Τα 27 αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA