Μενού
  • Α-
  • Α+

Τεράστιο σοκ έχει προκαλέσει στη Ρωσία η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του Ρώσου πολιτικού σχολιαστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, που αποκαλείται και ως «ο εγκέφαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η 30χρονη Ντάρια οδηγούσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το αυτοκίνητο του πατέρα της, έξω από τη Μόσχα, όταν αυτό εξερράγη, με ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν με το ίδιο αυτοκίνητο, ένα Toyota Land Cruiser. Ωστόσο, ο ίδιος τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε, ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν, ωστόσο η πρώτη εικόνα είναι πως στόχος δεν ήταν η νεαρή, αλλά ο πατέρας της. Σύμφωνα με το κανάλι Telegram Baza, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως η Ντούγκινα οδηγούσε για περίπου δέκα λεπτά πριν εκραγεί το όχημα, πάρει φωτιά και φύγει από τον δρόμο. Η άτυχη κοπέλα πέθανε επί τόπου.

Την ημέρα του συμβάντος ο Αλεξάντερ Ντούγκιν και η κόρη του ήταν παρόντες σε ένα φεστιβάλ στο κτήμα Ζαχάροβο, κοντά στη Μόσχα. Εκεί, ο δημοσιογράφος έδωσε διάλεξη με θέμα «Παράδοση και Ιστορία». Η ανταποκρίτρια της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, έγραψε στο Twitter ότι η Ντούγκινα εργαζόταν ως γραμματέας του πατέρα της και ήταν «υπεύθυνη για όλες τις υποθέσεις του». Από την έρευνα που έγινε γίνει μέχρι στιγμής, διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED). Σύμφωνα με το 112, η βόμβα ενδέχεται να είχε τοποθετηθεί στο πάρκινγκ κοντά στο τόπο της εκδήλωσης, όπου δεν υπήρχαν κάμερες. Δεν είναι ακόμη γνωστό, εάν ο μηχανισμός είχε χρονόμετρο ή αν κάποιος τον ενεργοποίησε με χειριστήριο.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο - Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με πολλούς συνεργάτες του «εγκεφάλου» του Πούτιν να μιλούν ανοιχτά για απόπειρα δολοφονίας του Ντούγκιν από την ουκρανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το rtvi. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντολιάκ δήλωσε από την πλευρά του πως «η Ουκρανία, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Γιατί δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος». Κατά τη γνώμη του, αυτή η δολοφονία μαρτυρά τον αγώνα για την εξουσία και την επιρροή διαφόρων ομάδων στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας. Ο πρώτος που κατηγόρησε το Κίεβο είναι ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν. Συγκεκριμένα, ο Πουσίλιν έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Ντάρια Ντούγκινα είχε σκοτωθεί και κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση. «Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπαθώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν ανατίναξαν την κόρη του… Σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα!», έγραψε.

Alexander Dugin: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος του Πούτιν»

Ο Ντούγκιν θεωρείται άνθρωπος του Πούτιν, χαρακτηρίζεται ως υπερεθνικιστής ενώ σύμφωνα με το CNN του πιστώνεται και ο ρόλος του «αρχιτέκτονα», του «πνευματικού οδηγού» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο άνθρωπος που το περιοδικό Foreign Affairs χαρακτήρισε «εγκέφαλο του Πούτιν».

Ο ίδιος ήταν κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον είχε χαρακτηρίσει ως «υπεύθυνο ή συνένοχο σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Ντούγκιν ήταν ηγέτης της Ευρασιατικής Ενωσης Νέων, η οποία στρατολογούσε άτομα με στρατιωτική και μαχητική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και δήλωσε ότι έχει μυστική παρουσία στην Ουκρανία».

Σε μια συνέντευξη στο CNN το 2017, ο Ντούγκιν παρατήρησε πολλές ομοιότητες μεταξύ των ιδεών του και εκείνων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ανέφερε δε για την την ομιλία της ορκωμοσίας του Τραμπ πως ήταν «σαν να το έγραφα εγώ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA