Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φυλάκιση της τραγουδίστριας Γκιουλσέν στην Τουρκία, με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους», έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων, αφού παρενέβη μέχρι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σάββατο, 27 Αυγούστου. Αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό που έγινε τον περασμένο Απρίλιο όταν η τραγουδίστρια Γκιουλσέν, απευθυνόμενη στους μουσικούς της, είπε στην πίστα: «Σπούδασε στην Imam Hatip, από εκεί προέρχεται η διαστροφή του».

Το συγκεκριμένο βίντεο με την ατάκα της, το οποίο θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τη σχολή ιμάμηδων, κυκλοφόρησε ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μόλις δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα σε βάρος της και λίγες ώρες αργότερα να συλληφθεί. Η Γκιουλσέν κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ, με την δικηγόρο της να δηλώνει ότι «είναι σε καλή κατάσταση και ευχαριστεί όσους ενδιαφέρονται για αυτήν».

Αντιδρά η Τουρκία για τη σύλληψη της Γκιουλσέν

Αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν ότι παρά την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιούνιο του 2023, οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών. Έτσι την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν διαρκώς, προσπαθεί να ποντάρει στη θρησκεία και τον ισλαμισμό. Μάλιστα, και η αντιπολίτευση στην Τουρκία χρησιμοποίησε τη σύλληψη της Γκιουλσέν ως «όπλο» για την προεκλογική της εκστρατεία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Απευθύνομαι στη νεολαία – αυτές οι άδικες αποφάσεις θα τελειώσουν. Προσπαθούν να κυβερνήσουν τη χώρα, προκαλώντας και διχάζοντας το λαό».

Η Πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, απαντώντας σε ερώτηση που της έκαναν σε story της στο Instagram σχετικά με την υπόθεση, τόνισε πως «όλοι στην Τουρκία θα πάρουν κάποια στιγμή μία… γεύση σύλληψης, όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση».

Οργή από τον καλλιτεχνικό κόσμο για τη σύλληψη της Γκιουλσέν

Η είδηση της σύλληψης της Γκιουλσέν έπεσε σαν «βόμβα» στον καλλιτεχνικό κόσμο. Αρκετοί μάλιστα έκαναν αναρτήσεις υπέρ της τραγουδίστριας στο Twitter με το hashtag #gülşenserbestbırakılsın (αφήστε ελεύθερη τη Γκιουλσέν), αλλά και στο Instagram.

Η τραγουδίστρια Tugba Ekinci μοιράστηκε στον λογαριασμό της στο Instagram μία φωτογραφία της Γκιουλσέν με το παιδί της, γράφοντας: «Έχουν περάσει 24 ώρες που είναι μακριά από το μωρό της, δεν υπερβάλλουμε; Θα βοηθούσε αν το ζητούσα από τον πρόεδρο μου, θα είχε αποτέλεσμα; Αν το κάνετε σε εμένα, είμαι ανύπαντρη, δεν θα κουνηθώ. Εκείνη έχει μωρό που την περιμένει».

Ο τραγουδιστής Ταρκάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νομικό μας σύστημα, που κλείνει τα μάτια στη διαφθορά, τους κλέφτες, αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και σφαγιάζουν τη φύση, αυτούς που σκοτώνουν ζώα και εκείνους που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να πολώσουν την κοινωνία μέσω των φανατικών τους ιδεών – συνέλαβε τη Γκιουλσέν». «Δεν δέχομαι κανένας μουσικός να φυλακίζεται για κάτι που είπε», ήταν τα λόγια του τραγουδοποιού Edis Gorgulu κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στη Μαλάτια.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη της Γκιουλσέν 

Σε παρέμβαση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη σύλληψη της τραγουδίστριας Γκιουλσέν, τόνισε την ανησυχία του για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις μορφές δικαστικής παρενόχλησης που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA