Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Λιζ Τρας θα γίνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας αύριο Τρίτη, αφού κέρδισε την κούρσα ηγεσίας των Συντηρητικών. Καταχειροκροτούμενη, η κ. Τρας είπε ότι ήταν τιμή να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος των Τόρις. Την περιέγραψε ως «μία από τις μεγαλύτερες συνεντεύξεις για δουλειά στην Ιστορία». Στη συνέχεια, η κυρία Τρας απέτισε φόρο τιμής στον Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι ο εσωκομματικός διαγωνισμός έδειξε το «βάθος και το εύρος» του ταλέντου στο Συντηρητικό Κόμμα.

Ευχαρίστησε επίσης τον «φίλο μου» Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας: «Μπόρις, τελείωσες το Brexit, συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανες το εμβόλιο και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν». «Σας θαυμάζουν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, η Τρας ευχαρίστησε τα μέλη των Τόρις για την «πίστη» τους σε αυτήν να ηγηθεί του «μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη Γη».

«Γνωρίζω ότι οι πεποιθήσεις μας έχουν απήχηση στο βρετανικό κοινό», πρόσθεσε. «Ως αρχηγός του κόμματός σας, σκοπεύω να φέρω ό,τι υποσχεθήκαμε σε όσους μάς ψήφισαν στη μεγάλη μας χώρα». Η Τρας είπε ότι «έκανα την εκστρατεία ως Συντηρητική και θα κυβερνήσω ως Συντηρητική». 

Συνέχισε ισχυριζόμενη ότι θα υλοποιήσει ένα «τολμηρό σχέδιο» για τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας μετά την πανδημία της COVID και πρόσθεσε ότι θα ρίξει όλο της το βάρος στην ενεργειακή κρίση - και στο NHS (Δημόσιο Σύστημα Υγείας). Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της, έδωσε υπόσχεση ότι «θα φέρουμε μια μεγάλη νίκη για το Συντηρητικό Κόμμα το 2024».

Τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Η Τρας έλαβε 81.326 ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές κι ο Σούνακ 60.399. Σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη με 57,4% των ψήφων - αλλά όχι τόσο μεγάλη διαφορά όσο είχαν προβλέψει ορισμένοι και όχι τόσο μεγάλη όσο η νίκη που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον επί του Τζέρεμι Χαντ.

Οι αντιδράσεις των Συντηρητικών

Ο Ντάγκλας Ρος, ο ηγέτης του Συντηρητικού και Ενωτικού Κόμματος στη Σκωτία, χαιρέτισε τη νίκη της κυρίας Τρας. Είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα πρωθυπουργό καθώς «συνεχίζει να προσφέρει για τη Σκωτία και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την πιο δύσκολη στιγμή». Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλωσόρισε επίσης τη νέα ηγέτιδα, λέγοντας: «Ανυπομονώ να στηρίξω την κυβέρνηση σε αυτό το έργο».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA