ΔΙΕΘΝΗ
22/09/2022 17:16

Πολωνία: Μοιράζουν χάπια ιωδίου γιατί φοβούνται πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στην Πολωνία καθώς αυξάνεται η ανησυχία για κάποια πυρηνική καταστροφή που μπορεί να σημειωθεί στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πολωνία: Μοιράζουν χάπια ιωδίου γιατί φοβούνται πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Χάπια ιωδίου έχει διανείμει η Πολωνία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες για να δοθούν στους ανθρώπους σε περίπτωση ραδιενεργού έκθεσης. Αυτά τα μέτρα παίρνονται λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια. Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης – έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια τροφοδοσίας, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνική καταστροφή που θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο η Ρωσία έχει καταλάβει.

«Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποφασίσαμε εκ των προτέρων να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διανομή ιωδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μπλαζέι Πομπόζι, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για συνήθεις, προληπτικές ενέργειες που έχουν ως στόχο την προστασία μας σε περίπτωση μιας κατάστασης, η οποία ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», πρόσθεσε. Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργού έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΧΑΠΙΑ ΙΩΔΙΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ