Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ατμόσφαιρα στη Ρωσία είναι εντελώς τεταμένη.  Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αρχές, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» των νέων ανδρών συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε μια ανεξάρτητη οργάνωση για τα δικαιώματα. Οι νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα μετά την εξαγγελία Πούτιν για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όσους αρνηθούν να πάνε στον πόλεμο. Με άλλα λόγια, υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση  που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης. Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Διαβάστε ακόμη: Σαρλ Μισέλ: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή για τους Ρώσους που φεύγουν

Η κίνηση του Πούτιν να αναγκάσει πολίτες να ενταχθούν στον στρατό έχει πυροδοτήσει μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σε αστικές περιοχές, με περισσότερα από 1.000 άτομα να συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ΜΚΟ OVD-Info είπε ότι 724 άτομα συνελήφθησαν σε 32 διαφορετικές πόλεις το Σάββατο.

Στη Μόσχα, το πρακτορείο ειδήσεων AFP μια διαδηλώτρια που φώναζε σε δρόμο του Κρεμλίνο «δεν είμαστε τροφή για κανόνια», καθώς συνελήφθη από αστυνομικούς. Και στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, ένας άνδρας είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν θέλω να πάω σε πόλεμο για τον Πούτιν» .Η εβδομήνταχρονη Νατάλια Ντουμπόβα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν αντίθετη στον πόλεμο και ομολόγησε ότι «φοβόταν για για τους νέους» που επιστρατεύτηκαν για το μέτωπο.

Στα σύνορα με τη Γεωργία, οι ουρές με ρωσικά αυτοκίνητα εκτείνονται σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) και το υπουργείο Εσωτερικών προέτρεψε τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν. Τοπικοί Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι υπήρξε σημαντική εισροή αυτοκινήτων που προσπαθούσαν να περάσουν - με σχεδόν 2.500 οχήματα να περιμένουν σε ένα σημείο ελέγχου.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο αποκάλυψε μια σειρά από επαγγέλματα που είπε ότι θα εξαιρεθούν από τη στράτευση με στόχο την ενίσχυση της πολεμικής του προσπάθειας στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, οι τραπεζίτες και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα ξεφύγουν από τη «μερική κινητοποίηση» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος άμεσα σε Ρώσους πολίτες σήμερα το βράδυ, τους είπε ότι ο πρόεδρός τους στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στο θάνατο». «Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά, καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν. «Θα σας φερθούν με πολιτισμένο τρόπο...κανείς δεν θα γνωρίζει τις συνθήκες της παράδοσής σας», είπε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Τους κάνει Ρώσους για να πάνε στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία!

Τι και αν συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον 5 χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες. Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA