Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι ετοιμάζεται για νεο-οθωμανικές εκστρατείες και επεκτατικούς πολέμους σε Δύση και Ανατολή έχει ηττηθεί κατά κράτος στο εσωτερικό μέτωπο από τον πληθωρισμό, που προελαύνει με 83,50%, με τον τουρκικό λαό να βιώνει την απόλυτη φτωχοποίηση. Η σταθερά επιθετική στρατηγική της Αγκυρας φαντάζει στην παρούσα χρονική συγκυρία ως το μοναδικό σωσίβιο για το καθεστώς Ερντογάν, που δεν μπορεί να ανακόψει την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας παρά τις προεδρικές «αλχημείες».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Μήνυμα σε Τουρκία για Αιγαίο και σύνορα

Οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες αποτυπώνουν την εξανέμιση του εισοδήματος του μέσου πολίτη στη γείτονα αποδεικνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μίας ασφυκτικής κοινωνικής κατάστασης επιχειρώντας να αποδράσει από το αδιέξοδο μέσω της αύξησης της έντασης με την Ελλάδα και ενδεχομένως με την επιλογή διεξαγωγής μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Πρόκειται καθαρά για απέλπιδα προσπάθεια προσωπικής πολιτικής επιβίωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία κίνηση εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, που φαίνεται ότι δε λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα να οδηγηθεί η Τουρκία σε εθνική καταστροφή. 

Τουρκία: Ανοδος για 16ο σερί μήνα

Μπορεί λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος να βάζει πλώρη για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Λιβύη και να προκαλεί επικίνδυνα στο Αιγαίο προαναγγέλλοντας μία σύρραξη όμως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη χώρα του αυξήθηκε για 16ο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας στο 83,5% τον Σεπτέμβριο, αυξημένος κατά σχεδόν 20% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η χειρότερη καταγραφή του πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 1998 και η ιστορική κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό οικονομικό περιβάλλον με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει, κόντρα στην οικονομική επιστήμη και σε όλους τους ειδικούς, να μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια αντί να τα αυξάνει. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 12%.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά οι τιμές των κατοικιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 84,7% έναντι 71,8% τον Αύγουστο. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στις μεταφορές, εν μέσω παρατεταμένης ανόδου των τιμών της ενέργειας, ενώ οι νέες αυξήσεις των τροφίμων είχαν άμεσο αντίκτυπο στον οικονομικό προϋπολογισμό των τουρκικών νοικοκυριών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με την άνοδο της τάξης του 1,5%, που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 4,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 151,5% σε ετήσια βάση. 

Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό στη λίρα

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της πορείας της τουρκικής οικονομίας είναι το χαμηλό ιστορικό της λίρας έναντι του δολαρίου. Ενα δολάριο πλέον ισούται με 18,56 τουρκικές λίρες έχοντας χάσει περίπου το 28% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος τη φετινή χρονιά και συνολικά περισσότερο από το 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Σε αυτές τις συνθήκες, κανείς σοβαρός οικονομολόγος σε όλο τον κόσμο δε συμμερίζεται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της τουρκικής κυβέρνησης περί ανάκαμψης των δεικτών και βελτίωσης του κλίματος τους προσεχείς μήνες με τον πληθωρισμό να «κλείνει» στο 65% στο τέλος της χρονιάς καθώς οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι οι τιμές όχι μόνο δε θα πέσουν αλλά θα αυξηθούν ενώ η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει και άλλο. 

Και αν αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, που έχει δημοσιοποιήσει η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πραγματικός πληθωρισμός κινείται άνω του 100% με την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές φέτος δεν ικανή σε καμία περίπτωση να μειώσει τις επιπτώσεις από το πληθωριστικό τσουνάμι στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα εντείνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια και δυσχεραίνοντας τη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA