Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μήνυμα προς την Τουρκία, συνόδευσε την ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκανε λόγο για «ατσάλινες ασπίδες» αναφερόμενος στις Ενοπλες Δυνάμεις και τους Συμμάχους και ξεκαθάρισες πως η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της» ενώ έριξε το μπαλάκι στους γείτονες λέγοντας πως η Ελλάδα τους περιμένει «στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης», ενώ κάνοντας αναφορά στις αρχές που διέπουν τη ΝΔ είπε: «Τίποτα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο του 1974, όταν ξεκινούσε η ΝΔ τη διαδρομή της. Ακλόνητες έμειναν οι αξίες της παράταξης. Ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να συνθέτει και να ανανεώνεται την κράτησαν ζωντανή. Φυσικός μας χώρος, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της παράταξης είναι ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας η Δημοκρατία. Γι' αυτό και στην Ουκρανία αντιστεκόμαστε στον πόλεμο, στις ανιστόρητες ορέξεις στη γειτονιά μας, που συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά προς τους βουλευτές της ΝΔ: «Είμαστε οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο και τα επιχειρήματα μας που συμφωνεί με αυτά η παγκόσμια κοινότητα. Η ευρωπαϊκή οικογένεια και οι φίλοι μας». Και συνέχισε: «Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι ένοπλες δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στη σχέση μας με τους γείτονές μας. Γιατί αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στον λαό. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι και θέλουν να ζουν ειρηνικά». Συνέχισε, δε, λέγοντας πως: Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Οτι οι συνθήκες είναι για να τηρούνται και η ιστορία δεν παραγράφεται με ιστορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα περιμένει λοιπόν την άλλη όχθη του Αιγαίου στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

«Η παγίδα της απλής αναλογικής - Οχι στη χαλαρή ψήφο στις εκλογές»

Μιλώντας για τα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των εκλογών είπε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πουλάει σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα. Ακουσα τον κ. Τσίπρα να λέει χωρίς να ντρέπεται ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Είναι η λογική του πιο χυδαίου παλαιοκομματισμού που έχει καταδικαστεί απ' τους πολίτες. Σε αυτό το λαϊκισμό εξαγοράς συνειδήσεων οφείλουμε να αντιδράσουμε το δικό μας έργο. Την υπέρβαση των δυσκολιών. Η παράταξη δεν είναι μόνο φιλελεύθερη Εχει ισχυρό κοινωνικό στίγμα. Το δίλημμα από ΔΕΘ ισχύει στο ακέραιο: Αν όχι εμείς τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου. 

Και προσέθεσε: «Απέναντι στις οποίες τρικυμίες και σας διαβεβαιώνω σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς  θα είναι πολλές -  το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ισχυρό πλήρωμα. Η παράταξή μας σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις των καιρών. Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει ισχυρή ΝΔ στη διακυβέρνηση». «Απέναντι μας θα έχουμε. Διαστρέβλωση ψέμα και λάσπη. Θα πριμοδοτούν το πείραμα αστάθειας και ακυβερνησίας» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος μίλησε για την παγίδα της απλής αναλογικής ενώ είναι όχι στη χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη λέγοντας πως: «Για αυτό οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής. Θα είναι το θεμέλιο για το αύριο. Θα δείξει τι κυβέρνηση επιθυμούν ώστε με τη 2η να την εδραιώσουν. Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας. Για λήψη γρήγορων αποφάσεων που δεν θα χάνονται σε διαδρόμους παζαριών. Για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης και να μην υπάρχει ποτέ κανένα πισωγύρισμα. Ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική αλλά όχι μονολιθική. Ανοιχτή σε κάθε χρήσιμη φωνή και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα τι ψήφισε στις εκλογές». «Eίμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα και πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η λογική ανησυχία να μη μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία και πολύ περισσότερο σε φλερτ με τη δημαγωγία», προσέθεσε.

Ρεύμα και φυσικό αέριο

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενεργειακή κρίση και το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε: «Με τα μέτρα που λάβαμε κρατάμε σε λογικές τιμές ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Ομως, κανείς εθνικός προϋπολογισμός και μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδων δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Οποιος το λέει λέει ψέματα. Για αυτό δίνω τη μάχη για μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Οπως συνέβη με την πανδημία η Αθήνα είναι  από τις πρώτες χώρες που εισηγούνται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι θέσεις μας βρίσκουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Ναι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του  εισαγόμενου φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν χωρούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ούτε επιχειρήματα περί ελεύθερου ανταγωνισμού γιατί όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά το λόγο πρέπει να έχει η πολιτεία. Θα το θέσω και στην Πράγα. Σε εθνικό επίπεδο ότι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί με μέτρα ρεαλιστικά και μετρημένα. Χωρίς όμως ποτέ να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ήταν και θα είναι η μεγάλη μας δύναμη».

«Επεξεργαστήκατε πάνω από 330 νομοσχέδια»

«Η 48χρονη ΝΔ εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, εξηγώντας πως αυτό έχει τέσσερα θεμέλια:

  • την προστασία της πατρίδας,
  • την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία,
  • τη δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία και
  • την εθνική ενότητα.

«Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Και όμως, παρά τις αντιξοότητες η πατρίδα πηγαίνει μπροστά και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, στηρίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς να ναρκοθετούμε το μέλλον» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.

«Επεξεργαστήκατε πάνω από 330 νομοσχέδια, σταθήκατε ως κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα ανέμενε περισσότερα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Σε δεκάδες περιπτώσεις αναζητήσατε ευρύτερες συναινέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA