Μενού
  • Α-
  • Α+

Το «θρίλερ» με το «εξαφανισμένο» θηριώδες πυρηνικό υποβρύχιο τελείωσε και πλέον ξεκινάει ένα άλλο: Τι κάνει το Belgorod στην Αρκτική; Η ιστοσελίδα Naval News έφερε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν το υποβρύχιο να επιχειρεί στη Θάλασσα Μπάρεντς, βόρεια της χερσονήσου Κόλα της Ρωσίας. Η ιστοσελίδα, μάλιστα, το πάει και ένα βήμα παραπάνω και σε ανάλυση που επιχειρεί, εκτιμά πως δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να δούμε και κάποια δοκιμαστική εκτόξευση μιας (ή και περισσότερων) από τις πυρηνικές τορπίλες Poseidon που διαθέτει και οι οποίες είναι γνωστές ως το «όπλο της αποκάλυψης». «Αυτή η πυρηνική "μέγα τορπίλη" είναι μοναδική στην Ιστορία του κόσμου», έγραψε τον Μάρτιο ο Αμερικανός ειδικός στα υποβρύχια H.I. Sutton στον ιστότοπό του Covert Shores.

Διαβάστε ακόμη: «Ενας τρελός, μια μέρα μπορεί να το δοκιμάσει» - Ανάλυση της Washington Post για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

Αυτό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Naval News, θα μπορούσε να είναι και μια διαδικασία «ρουτίνας», για να δοκιμαστεί ένα νέο οπλικό σύστημα όπως το Poseidon. Ή θα μπορούσε να είναι κυρίως πολιτικό μέσο επίδειξη. Η δοκιμή πυρηνικών όπλων, ακόμη και χωρίς κεφαλές, μπορεί να είναι μέρος πυρηνικής κλιμάκωσης που επιχειρεί η Μόσχα μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας. Στην ανάλυσή της, πάντως, η ιστοσελίδα σημειώνει με νόημα πως οι μέχρι τώρα κινήσεις του Belgorod είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που θα περιμέναμε από ένα νέο υποβρύχιο και σίγουρα οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει και πολλά προκειμένου να τις «κρύψουν». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πως ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια δοκιμή – επίδειξη δύναμης την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα θέλει να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος προκειμένου να στείλει ένα (τελευταίο;) μήνυμα προς τους ηγέτες της Δύσης.

Εχει εμπλοκή με τη διαρροή αερίου στο Nord Stream;

Ο έμπειρος αναλυτής της ιστοσελίδας, H. I. Sutton κάνει αναφορά και σε ένα άλλο θέμα που εμπλέκεται το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο και δεν είναι άλλο από τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες είναι, όπως πολλά κράτη υποστηρίζουν, πράξη δολιοφθοράς από την πλευρά της Ρωσίας. Όπως λέει ο Sutton, το Belgorod έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως «πλατφόρμα υποδοχής» για ειδικά υποβρύχια μικρών καταδύσεων που λειτουργούν στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι εξοπλισμένο με ένα πυρηνοκίνητο μίνι - υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων τύπου «Paltus» για αποστολές στον βυθό της θάλασσας. Τεχνικά το Belgorod θα ήταν κατάλληλο για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, ακόμη και σε σχετικά ρηχά νερά, με αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να στραφούν σε αυτό για να εξηγήσουν την διαρροή στους αγωγούς Nord Stream.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο αναλυτής του Naval News, ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απίθανο να εμπλέκεται το συγκεκριμένο υποβρύχιο καθώς παρατηρήθηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς στις 22 Σεπτεμβρίου και ξανά στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό το καθιστά αδύνατο να βρισκόταν στη Βαλτική τη στιγμή των επιθέσεων ή να πρόλαβε να ταξιδέψει. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, όπως υποστηρίζουν αρκετοί δυτικοί αναλυτές, αλλά αποκλείει το Belgorod ως ύποπτο για την εκτέλεση του σαμποτάζ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA