Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, καθώς μία ημέρα μετά την ιατροδικαστική έκθεση, η ιρανική αστυνομία έδωσε στη στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη της 22χρονης, όπου η ίδια διακρίνεται μέσα στο αστυνομικό τμήμα να πιάνει το μέτωπό της και να πηγαίνει προς το μέρος όπου κάθονται και οι άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί. Στη συνέχεια, φαίνεται να πέφτει στο πάτωμα αναίσθητη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Γιατί πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις απειλές Πούτιν για πυρηνικά

Η έκθεση ωστόσο του Ιρανού ιατροδικαστή έρχεται να ρίξει εκ νέου «λάδι στη φωτιά», καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο ο θάνατος της οφείλεται σε χτύπημα στο κεφάλι! Παρόμοια περίπτωση με τον πρόσφατο θάνατο 16χρονης ακτιβίστριας θα πει κανείς. Η προκαταρκτική έρευνα των ιρανικών αρχών κάνει λόγο για... αυτοκτονία και υποστηρίζει ότι η ίδια έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Την ίδια ώρα ολόκληρη η χώρα κλιμακώνει την ένταση με φράγματα στους δρόμους της Τεχεράνης, όπου Ιρανοί πολίτες σπάνε τα κλειδώματα κυβερνητικού κτιρίου με την κυβέρνηση να δίνει εντολή στους πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα.

«Εγκεφαλική υποξία»

Ο θάνατος της Αμινί μετά τη σύλληψη από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ η λαϊκή οργή για τη δολοφονία της 22χρονης ξεχειλίζει, στο «φως» της δημοσιότητας έρχεται η έκθεση του ιατροδικαστή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατός της οφείλεται σε πολυοργανική ανεπάρκεια που προκάλεσε εγκεφαλική υποξία. Η Μαχσά Αμινί έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Οι αρχές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζουν ότι η νεαρή κατέρρευσε ενώ αντιφρονούντες και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν έρχονται με το «σταγονόμετρο» καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν κλείσει τα κοινωνικά δίκτυα. Ομως εικόνες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων κατέδειξαν με τον πλέον εμφανή τρόπο τη βιαιότητα των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA