Μενού
poytin-pyrinika
Βλαντίμιρ Πούτιν, πυρηνικά | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σύννεφα σε... σχήμα μανιταριού σκεπάζουν τον πλανήτη καθώς το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων γίνεται ολοένα και πιο πιθανό, κάτι που τέτοια εποχή πέρσι θύμιζε κακόγουστο και μακάβριο αστείο. Η εισβολή όμως της Ρωσίας στην Ουκρανία κατ' αρχάς, σε συνάρτηση με το πόσο σκούρα τα έχουν βρει οι Ρώσοι κατά δεύτερον, έχουν κάνει αναλυτές και στρατιωτικούς ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και να μην είναι τόσο σίγουροι πια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μπλοφάρει»... Ποσο πιθανό είναι όμως ο Ρώσος πρόεδρος να πραγματοποιήσει την απειλή του; Είναι όντως διατεθειμένος να ρισκάρει την καταστροφή μίας τεράστιας περιοχής και, σε περίπτωση κλιμάκωσης, ολόκληρης της χώρας του, μόνο και μόνο για να μην φανεί αδύναμος; Δυστυχώς, αυτό το ενδεχόμενο από μία πλήρη «ανοησία» στο παρελθόν τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή πιθανότητα, κάτι που κανείς δεν μπορεί να πάρει αψήφιστα.

Διαβάστε ακόμη: Belgorod: Στην Αρκτική κινείται το θηριώδες πυρηνικό υποβρύχιο – Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει δοκιμή – επίδειξη του «Poseidon»

Δείγμα μάλιστα του πόσο σοβαρά παίρνει η Δύση τις απειλές Πούτιν είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων όπως του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, που προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν αποφασιστική απάντηση σε περίπτωση ατομικού χτυπήματος. Την ίδια ώρα ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία του δηλώνοντας στο BBC ότι «όταν κάποιος λέει πως δεν μπλοφάρει, πρέπει να τον πάρεις σοβαρά», και διαμήνυσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά

Πολλοί Δυτικοί αναλυτές βλέπουν με δυσπιστία τις απειλές του Πούτιν, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες έχουν λάβει μια πιο προσεκτική στάση. «Η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου έχει πάντα υπάρξει μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού του Λευκού Οίκου. Αυτό είναι καλό πράγμα, διότι ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει στον Αρμαγεδδώνα», γράφει χαρακτηριστικά στους Financial Times ο δημοσιογράφος Gideon Rachman, ο οποίος πιστεύει ότι η χρήση πυρηνικών δεν θα ήταν ποτέ η πρώτη επιλογή του Πούτιν αλλά ούτε θα δίσταζε να το κάνει προκειμένου να αποφύγει την ήττα και την ταπείνωση. Μάλιστα, ο Rachman τονίζει ότι ένας πυρηνικός εκβιασμός είναι κομμάτι του ευρύτερου ρωσικού δόγματος πολέμου γνωστού ως «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως αντίδραση στην χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ενάντια στην ίδια ή τους συμμάχους της, όπως και στην περίπτωση επίθεσης στην Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα που απειλούν την ύπαρξή της», λέει ξεκάθαρα το στρατιωτικό δόγμα της χώρας. Η ισχύς του δόγματος στις Ουκρανικές περιοχές είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως «όλοι οι νόμοι, δόγματα, θεωρίες, και στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχύουν σε όλη της την επικράτεια».

«Είναι σίγουρα μια πιθανότητα, και αυτή η πιθανότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλή σοβαρότητα. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά κάτι τόσο επικίνδυνο και αποτρόπαιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα» ανέφερε από την πλευρά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle ο απόστρατος Αμερικάνος στρατηγός και πρώην διευθυντής της CIA, David Petraeus.

Και μιας ο λόγος για τον Petraeus, να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα. Βέβαια, σε αυτήν την εξίσωση πρέπει να προστεθεί και ο επιπλέον κίνδυνος των ψευδό-δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας καθώς μετά την επίσημη προσάρτηση των περιοχών με την Ρωσία, το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου θα ισχύει και σε αυτές.

Το καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο και τα Fake News

Την ίδια ώρα βέβαια και μέχρι η Δύση να καταλήξει αν ο Πούτιν μιλά σοβαρά ή όχι, ο Ρώσος πρόεδρος κάνει τις κινήσεις του στην «πυρηνική σκακιέρα» με ενέργειες μελετημένες εδώ και καιρό στο τραπέζι του Κρεμλίνου. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα σε πολλά σημαίνοντα Μέσα Ενημέρωσης στον κόσμο που δημοσιεύουν φωτογραφίες είτε αυτοκινητοπομπής με πορεία προς το μέτωπο που «ίσως» μεταφέρει πυρηνικά όπλα, είτε τρένου που θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει πυρηνικό υλικό στην Ουκρανία.

Ακόμα και τα ρεπορτάζ για το «σούπερ ντούπερ» θηριώδες πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod» που μεταφέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης», αποτελούν αναμφισβήτητα κομμάτι μίας καλά ενορχηστρωμένης προσπάθειας της Μόσχας να δείξει πως είναι έτοιμη να «πατήσει το κουμπί» αλλά να μην αποδεικνύεται ακόμη 100% αυτό. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον έσπευσε να δηλώσει σε όλους τους τόνους πως μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, όλα αυτά είναι Fake News και προσπάθειες αποπροσανατόλισης από το βασικό ζήτημα που είναι το τι συμβαίνει τώρα στο πεδίο της μάχης.

Γιατί δεν έχει κανένα στρατηγικό νόημα η χρήση πυρηνικών

Και στο πεδίο της μάχης τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά για τον Βλαδίμηρο, κάτι που οι ειδικοί επισημαίνουν πως αποτελεί τελικά τον κύριο λόγο ανησυχίας μήπως τελικά κάνει τις απειλές του πράξη. Γιατί εκεί που οι Ρώσοι στρατιώτες δείχνουν πως πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, τα πυρηνικά μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη και να διαλύσουν κάθε είδους αντίσταση. Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Ούτε αυτό είναι πολύ σίγουρο και εδώ θα παραθέσουμε απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη στο CBS του πρώην επικεφαλής σταθμού της CIA στη Μόσχα, Ρολφ Μόουατ-Λάρσεν, ο οποίος αναφερόμενος στην πυρηνική απειλή, είπε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό νόημα. «Δεν υπάρχει στρατιωτικός λόγος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν να το κάνει αυτό. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης για να κερδίσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει με έναν στρατό. Τα πυρηνικά όπλα δεν καταλαμβάνουν εδάφη. Δεν κατέχουν εδάφη. Είναι ένας τρόπος να προσπαθήσεις να αντεπιτεθείς σε έναν εχθρό που δεν μπορείς να σταματήσεις με ένα ασύμμετρο όπλο μαζικής καταστροφής. Αυτός είναι ο κίνδυνος».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, Μπεν Χότζες, ανέφερε κάτι παρόμοιο μιλώντας στο CNBC. Είπε ότι αυτή ήταν μια αξιόπιστη απειλή, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στη χρήση πυρηνικών όπλων. Πρακτικά η πυρηνική απειλή φαίνεται να εμφανίζεται κάθε φορά που η Ρωσία θέλει να αλλάξει ταχύτητα στην Ουκρανία. Όταν επιτέθηκε για πρώτη φορά, αναφέρθηκε επίσης στο πυρηνικό ζήτημα, ελπίζοντας ότι η Δύση δεν θα παρέμβει. Οταν η Δύση αποκάλυψε την μπλόφα της Μόσχας, οι Ρώσοι έπρεπε να αλλάξουν την τακτική τους. Τώρα η Ρωσία έχει προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας και η Μόσχα θέλει να προειδοποιήσει τους Ουκρανούς να μην συνεχίσουν την επιτυχημένη προέλασή τους.

Η απίστευτη ισχύς και τα φρικτά αποτελέσματα σε περίπτωση «χτυπήματος»

Στο οριακό σημείο, που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ουκρανία, αν και φαντάζει απίθανη η ενεργοποίηση του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποκλειστεί. Πρόκειται για όπλα, που έχουν σχεδιαστεί για τα πεδία των μαχών με στόχο την εξουδετέρωση συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων έχοντας σαφώς μικρότερες εκρηκτικές αποδόσεις συγκριτικά με τις πυρηνικές κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων, ικανά όμως να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό πως η ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945, είχε ισχύ 15 κιλοτόνων, τη στιγμή που οι αποδόσεις των υποστρατηγικών πυρηνικών όπλων κυμαίνονται από κλάσματα του 1 κιλοτόνου έως περίπου 50 κιλοτόνους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η πιθανή χρήση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία θα είχε φρικτά αποτελέσματα για τον πληθυσμό της χώρας καθιστώντας ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες. Η χρήση πυρηνικών μεγάλης ισχύος θα έθετε όμως σε κίνδυνο όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τους Ρώσους αφού το ραδιενεργό νέφος θα μπορούσε να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα. Μία σύγκριση δε, με τα πιο ισχυρά συμβατικά όπλα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο καταδεικνύει το μέγεθος της απειλής. Η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα, η επονομαζόμενη, «Μητέρα όλων των βομβών», GBU-43/B, που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ έχει απόδοση 0,011 κιλοτόνων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παρουσιάζεται αποφασισμένος να πυροδοτήσει όπλα πολλαπλάσιας ισχύος.

Αυτό άλλωστε είναι και το στρατηγικό ισοδύναμο της Ρωσίας έναντι της αμερικανικής υπεροχής στα προηγμένα συμβατικά όπλα. Η Μόσχα διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο υποστρατηγικών πυρηνικών όπλων στον κόσμο αυξάνοντας τα τελευταία χρόνια τα αποθέματα της. Τα όπλα αυτά προορίζονται για χρήση από ναυτικές, τακτικές αεροπορικές δυνάμεις και δυνάμεις εναέριας και πυραυλικής άμυνας καθώς και σε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Ειδικότερα, τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-εδάφους, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, βόμβες βαρύτητας και βόμβες βάθους για βομβαρδιστικά μεσαίου βεληνεκούς, τακτικά βομβαρδιστικά και ναυτική αεροπορία, καθώς και πυραύλους κατά πλοίων, υποβρυχίων και αντιαεροπορικών συστημάτων όπως επίσης και τορπίλες για μονάδες επιφανείας και υποβρύχια. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η Ρωσία επί Πούτιν έχει επενδύσει σε μία σειρά όπλων, που μπορούν να φέρουν συμβατική και πυρηνική κεφαλή και δεν υπόκεινται στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Το σενάριο της προσομοίωσης και τα 90 εκατ. νεκροί σε λίγες ώρες

Μία άλλη προέκταση του θέματος είναι πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τα μικρότερα πυρηνικά όπλα εντείνεται. Αν και τα όπλα αυτά είναι λιγότερο καταστροφικά με βάση τα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου, οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ισοδύναμο της μισής βόμβας της Χιροσίμα, αν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν, μπορεί να σκοτώσει ή να τραυματίσει ακόμα και 500.000 πολίτες.

Μια προσομοίωση που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να ρίχνει μια πυρηνική προειδοποιητική βολή, το ΝΑΤΟ να απαντά με ένα μικρό πλήγμα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερες από 90 εκατομμύρια απώλειες τις πρώτες ώρες! Το επιχείρημα κατά των όπλων αυτών είναι ότι υπονομεύουν το πυρηνικό «ταμπού» και καθιστούν τις καταστάσεις κρίσης ακόμη πιο επικίνδυνες. Η λιγότερο καταστροφική φύση τους, λένε οι επικριτές, μπορεί να τροφοδοτήσει την ψευδαίσθηση του ατομικού ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση τους μπορεί ξαφνικά να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία και στη χώρα μας έχει προκαλέσει ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και οι πιθανές συνέπειές του. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα πυρηνικής ασφάλειας, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. ετσι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, έσπευσαν να διευκρινίσουν κάποια σημαντικά σημεία.

Στην Ουκρανία υπάρχουν όντως πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες απειλούνται στη φάση αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί κάποιο θέμα πυρηνικής ασφάλειας και τα επίπεδα ραδιενέργειας αναφέρονται ως φυσιολογικά, σύμφωνα με τις συνεχείς ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις χαμηλές τιμές ραδιενέργειας περιβάλλοντος που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση και παρακολούθηση της κατάστασης, γιατί και η ελάχιστη πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος εν μέσω πολέμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος, που όλοι απευχόμαστε, θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προστασίας από την ραδιενέργεια για τους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών περιοχών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την Ουκρανία και για τη χώρας μας δεν θα απαιτηθούν τα περισσότερα από τα σχετικά μέτρα.

Δεν θα χρειάζονταν χάπια ιωδίου στη χώρα μας

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αυτό που πιθανόν να χρειαστεί στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Είναι ενδεχόμενος ο περιορισμός στην κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων που έχουν παραχθεί σε περιοχές κοντά στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης. Λόγω ακριβώς της απόστασης δεν θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα, όπως η χορήγηση χαπιών ιωδίου.

Εχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι πολλοί πολίτες στη χώρα μας, με τις πρώτες αναφορές για ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία, έσπευσαν να προμηθευτούν προληπτικά χάπια ιωδίου ή άλλα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στη χώρα μας ως συμπληρώματα διατροφής το τελευταίο διάστημα. Οπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, αυτό το μέτρο δεν θα χρειαστεί εδώ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία.

Η προφυλακτική χορήγηση ιωδίου θα μπορούσε να συστήνεται σε απόσταση έως και 20 χιλιόμετρα ή και έως περίπου 100 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος και επομένως αφορά μόνο τον πληθυσμό κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, η αυθαίρετη και αλόγιστη λήψη χαπιών ιωδίου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες από τον θυρεοειδή αδένα, όπως την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού, κατάσταση επιζήμια για την υγεία μας.

Τελικά, μπλοφάρει ή όχι;

Εν κατακλείδι, το ερώτημα είναι ένα και είναι πολύ κρίσιμο. «Μπλοφάρει ή θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα του;» ο Πούτιν, όπως εύγλωττα αναφέρεται σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Στην ουσία όμως κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει, ακόμη και οι πιο στενοί παρατηρητές του Κρεμλίνου, τις σκέψεις του Πούτιν, και αν είναι πλέον σε θέση να πάρει λογικές αποφάσεις ή... όχι!

Ετσι, για τους παρατηρητές του Κρεμλίνου που προσπαθούν να «αποκωδικοποιήσουν» τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου ηγέτη, εάν δηλαδή απλά μπλοφάρει, δεν υπάρχει πιο δύσκολο και πιεστικό ερώτημα. Προς το παρόν, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Για την CIA, δεν υπάρχουν σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Από την άλλη, οι δεσμεύσεις του Ρώσου ηγέτη ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να υπερασπιστεί τη Ρωσία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Και ο ισχυρισμός του πριν μία εβδομάδα πως «...οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν προηγούμενο» ρίχνοντας ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενίσχυσε περαιτέρω τους φόβους για χρήση πυρηνικών.

Οπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, οι παρατηρητές του Κρεμλίνου προσπαθούν εναγωνίως να κατανοήσουν τις κινήσεις του επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι σκέφτεται ή ακόμα και αν είναι λογικός και καλά ενημερωμένος. Ο πρώην πράκτορας της KGB έχει επιδείξει την όρεξή του για ρίσκο και επιθετικότητα. Είναι δύσκολο, ακόμη και για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών με κατασκοπευτικούς δορυφόρους, να καταλάβουν εάν ο Πούτιν μπλοφάρει ή σκοπεύει πραγματικά να σπάσει το ταμπού των πυρηνικών. «Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σήμερα στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ότι πλησιάζει πιο κοντά στην πραγματική χρήση τους, ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο CBS News, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το λάβουμε στα σοβαρά, να προσέχουμε για σημάδια πραγματικής προετοιμασίας», πρόσθεσε. Ολα στο τέλος έρχονται να «κολλήσουν» στο αν ο Ρώσος πρόεδρος πλέον είναι «σώας τας φρένας ή όχι» γιατί όσο εκλαϊκευμένη και να είναι η φράση «μόνο ένας τρελός θα το έκανε», δεν σταματά να αποτελεί την πραγματικότητα...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA