Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μεγάλα διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται ανοιχτά αν Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο. Τελευταίο στη λίστα προστέθηκε το Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τόσο τεταμένες πριν από τις εκλογές και στις δύο χώρες που είναι πιθανό ένα στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία - αναλυτές: Με τον πύραυλο Tayfun μπορούμε να χτυπήσουμε άνετα την Αθήνα

«Η ελληνική υποψία είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα τονώσει τη δημοτικότητά του, σε φθίνουσα πορεία μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. «Μέχρι το 2019, το 2020, το 2021 υποστήριζα ότι δεν υπήρχε περίπτωση πολέμου. Δεν μπορώ πλέον να το πω αυτό», δήλωσε στο Al Jazeera ο απόστρατος ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος. «Η ρητορική της Τουρκίας χτίζεται προς μια επίθεση», είπε ο Διακόπουλος, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Κοιτάζοντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, θα διαπιστώσουμε πως προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε βία πρώτοι. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί… Έτσι εξετάζουν την πιθανότητα να ''χτυπήσουν'' αυτοί πρώτοι και να δικαιολογήσουν την κίνησή τους αυτή παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως κατέχουσα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», λέει ο Διακόπουλος.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι αντιμετωπίζεται. «Ως πρεσβεία, έχουμε έναν εύλογο διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας – μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες!» είπε ο Burak Ozugergin στο Al Jazeera και πρόσθεσε: «Όλοι προσπαθούμε να μην συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα».

«Παράλληλες κρίσεις»

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμφωνεί. «Είμαστε στο Defcon One αυτή τη στιγμή», είπε στο Al Jazeera, αναφερόμενος στην κατάσταση αμυντικής ετοιμότητας. «Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», λέει ο Συρίγος, και προβλέπει μια προσφυγική κρίση σχεδόν ταυτόχρονα την παρουσία ενός πλοίου έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου και ενός γεωτρύπανου σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί θαλάσσια δικαιοδοσία της.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να «συρθεί» σε μια διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και θα έπρεπε να ενεργήσει για να το αποτρέψει. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια στρατηγική για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια», είπε ο Φίλης. «Πρέπει να είναι μια κλιμακωτή στρατηγική, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας αντί απλώς να το επικαλείται» είπε και πρότεινε να επεκταθούν πρώτα τα χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κρήτης και μετά από την ηπειρωτική χώρα. «Ως τελευταία ''σφαίρα'' στη διπλωματική μας ''φαρέτρα'', κρατάμε το ανατολικό Αιγαίο. Όσο πιο κοντά είναι μια κρίση, τόσο πιο κοντά είναι και η έναρξη ενός διαλόγου, γιατί έτσι δρα η Τουρκία», τόνισε.

Βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis - Κατευθύνεται προς την Κύπρο

Το βράδυ της Τετάρτης (19/10) βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο φαίνεται να κινείται νοτιοανατολικά της Κύπρου, χωρίς να είναι γνωστή η πορεία που θα ακολουθήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως το ερευνητικό πλοίο είχε αποπλεύσει πριν από τέσσερις ημέρες από τη θάλασσα του Μαρμαρά, με προορισμό την περιοχή της Αττάλειας για τη διεξαγωγή ερευνών. Εξάλλου, η Τουρκία έχει δεσμεύσει γι’ αυτό το λόγο τον μισό κόλπο της Αττάλειας έως τις 24 Μαρτίου του 2023. Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι, λίγη ώρα μετά την προαναγγελία του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, για τις νέες σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησαν σε έκδοση NAVTEX, με την οποία έχουν δεσμεύσει τον μισό κόλπο της Αττάλειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει αναβαθμιστεί, μιας και η εμβέλεια των καλωδίων του σχεδόν έχει διπλασιαστεί, από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα σε 4 χιλιόμετρα. Προς το παρόν, λοιπόν, το τουρκικό σκάφος φαίνεται να κινείται στα όρια της NAVTEX που είχε εκδώσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απίθανη μία πρόκληση της Άγκυρας απέναντι στην Κύπρο. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε κάνει λόγο για «δίκαιη κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Και όλα αυτά, μόλις ένα 24ωρο μετά, τη δοκιμή του πύραυλου Tayfun, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν για την μεγάλη του ακρίβεια στην επίτευξη του στόχου και να τονίζουν πως, πλέον, «μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA