Μενού
  • Α-
  • Α+

«12 ώρες» προθεσμία στη Λιζ Τρας προκειμένου να σώσει τη θέση της και την κυβέρνησή της δίνει σημαίνων βουλευτής των Συντηρητικών στη Βρετανία, καθώς ολοένα και περισσότερα μέλη των Τόρις ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αυτή την ώρα η Τρας συναντάται με τον επικεφαλής της πανίσχυρης επιτροπής θεσμών του Συντηρητικού Κόμματος, γνωστής ως «Επιτροπή 1922» (από το έτος όταν συστάθηκε για πρώτη φορά), η οποία είναι αρμόδια για την εσωτερική οργάνωση του κόμματος. Σύμφωνα, άλλωστε, με ανάρτηση του επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του καναλιού ITV, οι πιθανότητες της κ. Τρας να παραμείνει πρωθυπουργός για ολόκληρη την Πέμπτη «δεν είναι υπέρ της» κατά την άποψη μέλους της Επιτροπής 1922.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Τρίτη παραίτηση για την Τρας – «Βράζουν» οι Συντηρητικοί, αλλά δεν έχουν διάδοχο

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2024, όμως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τις προκηρύξει πριν από την προθεσμία αυτή. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, η Λιζ Τρας θα είχε ανάγκη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, το οποίο είναι άγραφο, έχουν τρεις οδούς για να εκφράσουν την απουσία εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, κυρίως ψηφίζοντας μια πρόταση μομφής ή καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να παραιτηθεί ή να ζητήσει από το βασιλιά να διαλύσει το κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει γενικές εκλογές.

Ψάχνουν πρόσωπο κοινής αποδοχής

Στις δημοσκοπήσεις, η εργατική αντιπολίτευση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες, ενώ μερικές μελέτες προβλέπουν για τους Συντηρητικούς απώλεια εκατοντάδων εδρών. Σε σημείο που δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξουν αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές οι οποίοι θα ενωθούν με την αντιπολίτευση ώστε να προκαλέσουν εκλογές που προαναγγέλλονται καταστροφικές για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια.

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη των Τόρις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για την αντικατάσταση της Τρας με πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας κούρσας διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών ή πρόωρων εκλογών, σε μια περίοδο που οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχουν τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι εσωκομματικές παρατάξεις είναι διχασμένες ως προς το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία. Αλλά μέχρι στιγμής 12 βουλευτές των Τόρηδων έχουν καλέσει δημοσίως την Τρας να παραιτηθεί. Ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ είπε ότι η θέση της κυρίας Τρας είναι «εντελώς αστήριχτη». «Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό, τότε θα εκπλαγώ», δήλωσε. Ο συνάδελφός του, Πίτερ Άλντους, είπε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για την Τρας προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του «κλείνει πολύ γρήγορα, αν δεν έχει κλείσει εντελώς». Και τόνισε ότι ως πιθανούς διαδόχους της σε περίπτωση παραίτησή της βλέπει τον Ρίσι Σούνακ ή την Πένι Μόρντοντ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA