Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν η Λιζ Τρας κλήθηκε να παρευρεθεί στο κοινοβούλιο για να εξηγήσει την απόλυση του καλού της φίλου και υπουργού Οικονομικών, έστειλε την Πένι Μόρντοντ στη θέση της, προσφέροντας στον πιθανό διάδοχό της μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανατρέψει την πολιτική της δύναμη. Η Μόρντοντ ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο τη Δευτέρα για να εξηγήσει γιατί το «αφεντικό» απέλυσε τον Κουάσι Κουαρτένγκ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος διέλυσε μεγάλο μέρος του οικονομικού της σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Χάος για τους Συντηρητικούς μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας - Σκέψεις να επιστρέψει ο Μπόρις Τζόνσον

Σε μια ομιλία που επαίνεσαν μόνο ορισμένοι από τους συναδέλφους της  απέδειξε την απαραίτητη ικανότητα για να είναι μια ισχυρή πρωθυπουργός. Η Μόρντοντ - που είναι ακόμη μια υποστηρίκτρια του Brexit με έντονο... πατριωτικό ταμπεραμέντο - ισοπέδωσε με ηρεμία την χλεύη του Εργατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Κιρ Στάρμερ που είπε: «Υποθέτω ότι υπό αυτήν την κυβέρνηση των Τόρις, όλοι μπορούν να γίνουν πρωθυπουργοί για 15 λεπτά». Οι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως πως μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. 

Θα είναι ένα μεγάλο άλμα για την κόρη ενός πρώην αλεξιπτωτιστή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία πήρε το όνομά της από το καταδρομικό HMS Penelope του Βασιλικού Ναυτικού.  Υπηρέτησε μάλιστα και η ίδια τις τάξεις του. Όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να πάει για ένα χρόνο στη Ρουμανία, όπου δούλεψε σε ορφανοτροφείο στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Έγινε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και έπειτα επικεφαλής της νεολαίας των Τόρις, επί πρωθυπουργίας του Τζον Μέιτζορ. Σήμερα είναι η μοναδική γυναίκα μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού. Παιδί μιας μέσης οικογένειας, χρειάστηκε να δουλέψει ως φοιτήτρια για τα βγάλει πέρα. Κάποια πρωινά σε εργοστάσια και τα βράδια ως βοηθός μάγου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ούσα πια βουλευτής των συντηρητικών Τόρις, δεν δίστασε να λάβει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή Splash, όπου διάσημοι μυούνται στην τέχνη της κατάδυσης. Έγινε πρωτοσέλιδο  και αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση για φτηνά επικοινωνιακά κόλπα. Η ίδια ανέφερε ότι στόχος της ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για να σώσει μια δημοτική πισίνα στην εκλογική της περιφέρεια, το Πόρτσμουθ.

Οι υποστηρικτές της Πένι Μόρντοντ υποστηρίζουν ότι είναι αυτή που σήμερα μπορεί να ενώσει υπό την ηγεσία της το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα. Όμως οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit δεν της έχει συγχωρήσει το γεγονός ότι παρέμεινε μέχρι τέλους στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Οι επικριτές του Τζόνσον επίσης δεν της συγχωρούν ότι σήμερα παραμένει υπουργός. Πολλοί δεν ξεχνούν ότι η Πένι έχει καταφύγει στο παρελθόν σε ψέματα για να στηρίζει τις πολιτικές της θέσεις της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA