Μενού
  • Α-
  • Α+

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, που κρατά παραπάνω από 8 μήνες, με την Ουάσινγκτον να έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με αξιωματούχους της Ρωσίας, με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί μία πυρηνική καταστροφή. Οτι τα κανάλια επικοινωνίας με το Κρεμλίνο έχουν παραμείνει ανοιχτά, επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος -σύμφωνα με το BBC- ανέφερε ότι ήταν «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτή επαφή με τη Μόσχα. Ωστόσο, επέμεινε ότι οι αξιωματούχοι ήταν «ξεκάθαροι σχετικά με ποιον έχουμε να κάνουμε».

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς ο Λευκός Οίκος αρνείται να διαψεύσει (αλλά και να επιβεβαιώσει) αναφορές ότι ο Σάλιβαν ηγείται των συνομιλιών με τη Ρωσία για να αποτρέψει μια πυρηνική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Η Wall Street Journal από την πλευρά της, σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Σάλιβαν είχε εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, τους τελευταίους μήνες. Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι οι άνδρες είχαν συζητήσει τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Σάλιβαν είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Είπε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν «διατυπώσει» το εύρος της πιθανής απάντησης των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «ο κόσμος ισχυρίζεται πολλά πράγματα», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν πολυάριθμες ψευδείς ειδήσεις».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία. Και ο Σάλιβαν -ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας από τους υψηλότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εξακολουθεί να πιέζει για συζητήσεις με τη Ρωσία- είπε ότι η διατήρηση της επαφής με τη Μόσχα ήταν προς «το συμφέρον κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση».

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεπαν το Κίεβο να δείξει ότι είναι ανοιχτό για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνησή τους να συζητήσουν το τέλος του πολέμου όσο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρέμενε στην εξουσία. Ομως ο Σάλιβαν είπε σε μια δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε «υποχρέωση να επιδιώξει τη λογοδοσία» και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να «θέσει τους δράστες σοβαρών και γκροτέσκ εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία υπεύθυνους για ό,τι έχουν κάνει».

Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία

Το παράδειγμα των ΗΠΑ ακολουθεί και η Γερμανία, με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει τη Δευτέρα (7/11) ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι επίσης διστακτική να συμμετάσχει σε αυτές. Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ' ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις όσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Κληθείς να σχολιάσει σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το δημοσίευμα. 

Ουκρανία: Ελαβε νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τη Δύση

Την ίδια ώρα βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κανονικά με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και τη Νορβηγία νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που προορίζονται να αντικρούσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας που θέτουν στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές. «Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS και Aspide έφθασαν στην Ουκρανία! Αυτά τα όπλα θα ενισχύσουν σημαντικά τον ουκρανικό στρατό και θα κάνουν τον ουρανό μας πιο ασφαλή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρεζνίκοφ.

«Θα συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τους εχθρούς που μας επιτίθενται. Ευχαριστούμε τους εταίρους μας: Νορβηγία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. Η Ουκρανία απαιτεί εδώ και εβδομάδες παραδόσεις σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από τους δυτικούς συμμάχους της, καθώς η Μόσχα έχει πολλαπλασιάσει τα πλήγματα στις υποδομές ηλεκτρισμού και νερού, προκαλώντας μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία έχουν ήδη παράσχει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Κίεβο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA