Μενού
  • Α-
  • Α+

Μυστικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας φέρονται να διεξάγουν Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα γράφει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη πηγή, εν μέσω των συνεχιζόμενων οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αν διεξάγονται συνομιλίες. Παράλληλα, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Διαβάστε επίσης: Σεργκέι Λαβρόφ: Θρίλερ με τη νοσηλεία του στο Μπαλί - Καρδιακό περιστατικό ή fake news που λέει η Ζαχάροβα;

Πάντως, η Kommersant δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης γράφει ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία. Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη των δυνάμεών της, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή. Η Τουρκία παρουσιάζει συχνά τον εαυτό της ως «διαιτητή» ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο βοήθησε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η φερόμενη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών σε τουρκικό έδαφος έρχεται μετά από πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας. Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική πλευρά στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Άγκυρα εκπροσωπείται από τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Η τελευταία φορά που η ρωσική και η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη Γενεύη ήταν στις 10 Ιανουαρίου για συνομιλίες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτώνται οι διαπραγματεύσεις 

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε το πρωί ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνευσης, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ. Εκτιμήσεις σε διπλωματικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης συγκλίνουν σε άσκηση πίεσης στο Κίεβο να δεχθεί τώρα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχοντας μόλις απελευθερώσει τη Χερσώνα.

Επιπροσθέτως ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού . Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές εβδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία και είναι πολλές χώρες διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA