Μενού
  • Α-
  • Α+

Το παιχνίδι της Αγκυρας εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας παίζει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης επιχειρώντας να καταστήσει τη Λιβύη προτεκτοράτο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η συνεχιζόμενη δράση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων επί λιβυκού εδάφους και η πρόσφατη συμφωνία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αφρικανική χώρα από τουρκικές εταιρείες αποτελούν τις σπουδαίες υπηρεσίες, που έχει προσφέρει έως τώρα στον Τούρκο πρόεδρο η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η εκτός προγράμματος παρουσία της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς στο αεροδρόμιο της Τρίπολης κατά την άφιξη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ήταν ένα ακόμα επεισόδιο της ανθελληνικής στάσης, που επιδεικνύει σταθερά η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης. Η ενέργεια αυτή, που εξελίχτηκε σε διπλωματική κρίση, είχε ως στόχο την επιβολή έμμεσης αναγνώρισης από την Ελλάδα ενός προσωρινού κυβερνητικού σχήματος, που δεν έχει τη νομιμοποίηση να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, σχεδιασμός, που έπεσε στο κενό ύστερα από την αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής αποστολής. 

Κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας της λιβυκής πλευράς να επιβάλει μία συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, η οποία είχε αποκλειστεί ρητά εξ αρχής καθώς η χώρα μας έχει διαμηνύσει ότι θα συνομιλήσει μόνο με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση όταν αυτό συμβεί, είναι η Νάιλα Μανγκούς. Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον φιλοτουρκικό προσανατολισμό της μεταβατικής κυβέρνησης αντιστρέφοντας πλήρως τη στάση της έναντι της Αγκυρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η 52χρονη νομικός ήταν η πολιτικός εκείνη, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία την άνοιξη του 2021 όταν ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα της. Μάλιστα, τη θέση αυτή είχε διατυπώσει ενώπιον του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό του και αναγκάζοντας τον να ζητήσει να μην εξισώνονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον στρατό των άλλων χωρών, που βρίσκονται στη Λιβύη.

Η Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία για εκμετάλλευση κοιτασμάτων εντός του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Αγκυρας, δεν είχε δεχτεί συντονισμένη επίθεση μόνο από τη γείτονα όταν είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της να εργαστεί για την αποχώρηση του τουρκικού στρατηγείου από τη Λιβύη. Η υπουργός Εξωτερικών στοχοποιήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει, με πολλούς Λίβυους αξιωματούχους να ζητούν την αποπομπή της γιατί αντιτάχτηκε στη «φίλη χώρα Τουρκία». Η ενόχληση εντός της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης ήταν τέτοια, που το διάστημα εκείνο είχε διαρρεύσει κυβερνητικό έγγραφο, περί διενέργειας έρευνας εις βάρος της με το σκεπτικό ότι η πρωτοβουλία της αυτή δεν είχε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου με εξαγριωμένους τουρκόφιλους συμπατριώτες της Νάιλα Μανγκούς να επιχειρούν να της επιτεθούν. 

Από την αντίσταση στην... κωλοτούμπα

Οπως γίνεται αντιληπτό από τότε μεσολάβησαν πάρα πολλά και προφανώς άλλαξαν ακόμα περισσότερα ώστε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης να στηρίζει απόλυτα τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στον σκανδαλώδη φιλοτουρκικό προσανατολισμό του, που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή μας. Ανυπόστατες συμφωνίες, που η νομική κατάρτιση της Νάιλα Μανγκούς λογικά δεν θα της επέτρεπε όχι να τις υπογράψει αλλά ούτε καν να τις πάρει στα σοβαρά καθώς συνιστούν ορισμό της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Παρ’όλα αυτά, η ίδια πρωτοστατεί στην επιδείνωση των ελληνο-λιβυκών σχέσεων ικανοποιώντας την τουρκική πλευρά με τις κατηγορίες της Αγκυρας εναντίον της να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. 

Η Νάιλα Μανγκούς κατάγεται από τη Βεγγάζη με τη μητέρα της να της περιγράφει τις εφιαλτικές σκηνές του εμφυλίου πολέμου την περίοδο, που η ίδια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Και μόνο η ιδέα να επιστρέψει με τις ανήλικες κόρες της στη σπαρασσόμενη Λιβύη της προκαλούσε τρόμο. Πίσω της είχε αφήσει μία σημαντική καριέρα στη νομική επιστήμη κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του Μουαμάρ Καντάφι, την πτώση του οποίου υποστήριξε σθεναρά. Ομως οι μεγάλες προσδοκίες για την εξέγερση του 2011 διαψεύστηκαν όταν τα εξτρεμιστικά στοιχεία πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Δολοφονίες, απαγωγές και ανομία θάμπωναν το όραμα για μία νέα Λιβύη με τη Νάιλα Μανγκούς να συνεχίζει να μιλά για κράτος δικαίου, δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, από την ασφάλεια πλέον της κατοικίας της στη Βιρτζίνια. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες δηλώσεις της περί δικαίου τα δείγματα γραφής της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών ταυτίζονται με μία ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας της, στην οποία η Αγκυρα υπαγορεύει και η Τρίπολη εκτελεί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA