Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του δισεκατομμυριούχου, Τζακ Μα, ήταν στα τέλη Οκτωβρίου, σε ένα φόρουμ στη Σαγκάη. Στην ομιλία του, ο τότε πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, εξαπέλυσε πυρά κατά των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, με αποτέλεσμα να μπει σε τροχιά σύγκρουσης με αξιωματούχους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Ant Group, του ομίλου Alibaba. Από τότε, όχι μόνο δεν είχε επανεμφανιστεί, αλλά και η περιουσία του υποδιπλασιάστηκε (από 50 δισ. κατρακύλησε στα 21,7 δισ.). Εν τέλει, εντοπίστηκε στην Ιαπωνία, όπου και... κρύβεται.

Όπως αποκάλυψαν χτες οι Financial Times -ιδιοκτησίας του ιαπωνικού μιντιακού ομίλου Nikkei - ο Μα ζει τον τελευταίο καιρό στο Τόκιο και περνά χρόνο με την οικογένειά του,αλλά και τις επιχειρήσεις του. Η εταιρεία του έγινε το «κόκκινο πανί» για τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, όταν τις κατηγόρησε πως καταπνίγουν την καινοτομία, με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Alibaba’s Ant Group, κορυφαία εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, επρόκειτο να έχει τοποθέτηση μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, η οποία απροσδόκητα σταμάτησε από τη ρυθμιστική αρχή, υποδεικνύοντας «μια αλλαγή στην όρους οικονομικής και τεχνικής εποπτείας». Στις αρχές του 2021, ύστερα από έρευνα, η Διοίκηση Επιβολής της Αγοράς της Κίνας επέβαλε στην Alibaba πρόστιμο - ρεκόρ στην εταιρική ιστορία της χώρας για αντιμονοπωλιακές δραστηριότητες.

Απέφυγε τα lockdown

Να σημειωθεί, ότι μπορεί να φοβάται τις απειλές εναντίον του, αλλά στάθηκε «τυχερός» στην ατυχία του, καθώς γλίτωσε τις σκληρές καραντίνες της Κίνας, οι οποίες οδήγησαν με τη σειρά τους στα χοντρά επεισόδια που θυμίζουν την Σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν. Πρακτικά ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει αποφύγει τη σκληρή καραντίνα Covid-19 που επιβάλλεται σε οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα, καθώς και μια σειρά ακανθώδη πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν από τις προηγούμενες προσπάθειές του να οικοδομήσει επιρροή στους διαδρόμους εξουσίας της χώρας.

Ο Τζάκ Μα είναι ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους επιχειρηματίες, με το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα του Forbes και των New York Times ως ο «πιο ισχυρός Κινέζος» ενώ έχει βραβευτεί ως ο «κορυφαίος επιχειρηματίας της χρονιάς» το 2004.Είχε πει κάποτε ότι όταν έψαχνε για δουλειά απέτυχε και στις 30 δουλειές καθώς θεωρούσαν ότι «δεν είναι καλός». «Πήγα ακόμα και στην KFC, όταν ήρθε στην πόλη μου. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι πήγαν για δουλειά. Είκοσι τρεις έγιναν αποδεκτοί. Ήμουν ο μόνος που απορρίφθηκε» έλεγε χαριτολογώντας.

Τα επόμενα χρόνια εργαζόταν ως καθηγητής και κανείς, ίσως ούτε και ο ίδιος, φανταζόταν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα γινόταν ο πανίσχυρος ιδιοκτήτης της Alibaba, του μεγαλύτερου ιστοτόπου ηλεκτρικών αγορών στον κόσμο, όταν ο ίδιος απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή σε ηλικία 33 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA