Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος και αναφέρθηκε στους λόγους που δεν αποδίδουν όπως αναμενόταν τα μέτρα μετά από τόσο παρατεταμένο lockdown, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συμφωνία και όχι επιβολή και αστυνόμευση.
«Πρώτον τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν με πληρότητα. Δεύτερον τα μέτρα δεν ήταν πάντα στοχευμένα όπως έπρεπε. Ένα παράδειγμα που μου έκανε εντύπωση από τη δική μου οπτική της υγείας, βεβαίως τα πιο τραγικά που συνέβησαν ήταν αυτά των τελευταίων ημερών με τις εγκληματικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Όμως οι σκηνές βίας με πρόσχημα και στο όνομα της καταπολέμησης του κορονοϊού είναι εξαιρετικά προβληματικές που επίσης έγιναν και είδαμε στη Νέα Σμύρνη. Είναι εξαιρετικά προβληματικές και με λάθος στόχο. Το να είναι ο κόσμος έξω και με τη σωστή απόσταση δεν είναι πρόβλημα και δεν είναι μέσα στο μέτρο των πραγμάτων με το γκλοπ. Στο μέτρο των πραγμάτων είναι με τη ντουντούκα, "παρακαλώ απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο"».
«Ο κύριος στόχος πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης που γίνονται σε κλειστό χώρο, στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα κορονοπάρτι, εκεί πρέπει να είναι ο στόχος. Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή. Η δημόσια υγεία θέλει συνεννοήσεις και συναινέσεις», προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Οι εστίες υπερμετάδοσης πρέπει να είναι στο στόχαστρο και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω. Αντιλαμβάνομαι ότι συνωστίζονται πολλές φορές οι άνθρωποι περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται, όμως κατά τη γνώμη μου είναι εκτός μέτρου η βίαιη προσπάθεια να μην συμβαίνει αυτό, είναι με τη σύσταση με τη συζήτηση. Θα προτιμούσα να βλέπω λειτουργούς δημόσιας υγείας που δεν έχει η χώρα μας να είναι στους δρόμους και να συστήνουν αποστάσεις και να ρωτάει και ο άνθρωπος δύο πράγματα πιο ουσιαστικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα υγειονομικά μέτρα έχουν μετακυλήσει προς μία αστυνομική κατεύθυνση. Η επιτροπή θέτει το τι πρέπει να γίνεται, το πώς γίνεται είναι άλλη η ιστορία που δεν αφορά την επιστημονική επιτροπή», δήλωσε για αν συζητούν για το αν συζητούν το πώς γίνεται η τήρηση των μέτρων στην επιτροπή.
Τέλος μίλησε και για το ζήτημα των διαδηλώσεων και αν αυτές θα επηρεάσουν τη μετάδοση του κορονοϊού.
«Μπορεί να παίξουν ρόλο οι διαδηλώσεις στην υπερμετάδοση. Ευτυχώς είναι σε ανοιχτό χώρο, αλλά είναι σύνθετο το θέμα. Στην κοινωνία μας με τις αξίες που έχουμε όταν κάποιος αισθάνεται να πλήττεται έχει θεμελιώδες δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Πρέπει να μειωθούν οι ευκαιρίες να αισθάνεται ο κόσμος ότι πλήττεται και αυτό δεν είναι πάντα στο προσκήνιο. Δεν γίνεται αντιμετώπιση της πανδημίας με το να θεωρούνε οι πάντες ότι σε ορισμένους τομείς είναι ως συνήθως. Κάνω πίσω σε ορισμένα για πρέπει τώρα να η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συμφωνία και ομόνοια».
«Μεγάλο πρόβλημα οι διαδηλώσεις αλλά επίσης μεγάλο πρόβλημα τα ζητήματα που ωθούν τους ανθρώπους σε διαδηλώσεις. Όλα θέλουν το μέτρο τους και την κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Χωρίς συνεννοήσεις και συναινέσεις δεν πάμε και το μαχαίρι που κόβει σ’ αυτά τα πράγματα προφανώς το έχουν πάντα οι κυβερνήσεις και φυσικά οι αντιπολιτεύσεις έχουν σημαντικό και καίριο ρόλο σ’ αυτό», κατέληξε ο επιδημιολόγος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.