Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τσιάρας: Με όλα τα μέτρα προστασίας η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων

O κ. Τσιάρας μίλησε για ένα προτεινόμενο «λελογισμένο βήμα» επανεκκίνησης από την κυβέρνηση, το οποίο - όπως επισήμανε - θα αξιολογηθεί και θα κριθεί οριστικά από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κι οριακή στιγμή. Πρέπει η ατομική ευθύνη να αναδειχτεί ως η μόνη δυνατότητα  για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο Υπουργός, με το βλέμμα στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Τόνισε, δε, ότι έχει προβλεφθεί ήδη διενέργεια rapid test, αστυνομική παρουσία για την τήρηση των μέτρων προστασίας και εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, που θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού.

Παράταση δικονομικών προθεσμιών

Αναλύοντας τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα, εστίασε στην παράταση δικονομικών προθεσμιών προκειμένου να μην χαθούν ημερομηνίες, τη ματαίωση όλων των πλειστηριασμών έως τις 13 Μαΐου 2021 και την  πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας πληττόμενων κι ευάλωτων νοικοκυριών με την αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τις 31 Μαΐου, τονίζοντας ότι η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης δεν αφορά μόνο σε πλειστηριασμούς αλλά σε μία σειρά μείζονες ευαίσθητες διαδικασίες, όπως η μη καταβολή διατροφής ή οι εργασιακές διαφορές.

«Έπρεπε τηρώντας όλες τις δικονομικές διαδικασίες και φυλάσσοντας όλα τα συνταγματικά δικαιώματα να προβλεφθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρόνοι», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν από την άρση του «πάγου» μέχρι το καλοκαίρι θα είναι ελάχιστοι. «Όλο αυτό διάστημα έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να παρατείνουμε το χρόνο προστασίας της α’ κατοικίας. Υπάρχουν ήδη διάφορα διαθέσιμα εργαλεία  και όσοι δικαιούνται αυτής της προστασίας τους παρέχεται με κάθε δυνατότητα και τρόπο.  Είναι θέμα καθαρά δικονομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

Αλματώδης αύξηση στις ηλεκτρονικές υποβολές

Ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία εκτίναξης των ηλεκτρονικών δικογράφων και εγγράφων, που παρέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία το 2020 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 739% με την ηλεκτρονική υποβολή 9.714  δικογράφων/εγγράφων. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν κατατεθεί με ηλεκτρονικό τρόπο 5.030, σε σχέση με 1.157 το 2019 και μόλις 10 το 2018. Μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης της δικαιοσύνης όπως είπε ο κ. Τσιάρας, την περίοδο της πανδημίας εκδόθηκαν ηλεκτρονικά 576.000 πιστοποιητικά. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA