Μιλώντας στο Open, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως στη δεδομένη περίοδο - στην οποία ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος - «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα».
Όπως διευκρίνισε, το πιο αξιόπιστο από όλα τα τεστ είναι το PCR (το μοριακό), ενώ σε περίπτωση που λάβουμε αρνητικό αποτέλεσμα στο self test είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην επαναπαυόμαστε.
Στο πλαίσιο της σημερινής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, υπάρχει «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται ο πολίτης», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως «θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».
Αντίθετα, όπως είπε, «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».
Το αρνητικό self test «δεν αθωώνει τους αρνητικούς»
Ο κύριος Βασιλιακόπουλος διευκρίνισε, παράλληλα, πως δεν μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία αποκλειστικά με τα τεστ, παρότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να εντοπιστούν τα άτομα με υψηλή συγκέντρωση του ιού.
«Το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» και «δεν είναι επισφαλές», σημείωσε:
«Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς από αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς, δηλαδή κάποιους που έχουν τη νόσο, και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε».
«Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», κατέληξε ο καθηγητής.
- Γιατί το 1923 δεν γεννήθηκε κανένας Έλληνας για 13 ημέρες; Η απίστευτη ιστορία
- Πέθανε η Μαρινέλλα: Απέραντη θλίψη στο πανελλήνιο για την απώλεια της μεγάλης ερμηνεύτριας
- Πέρασαν 6 χρόνια ή μήπως 6 μήνες από την πρώτη καραντίνα; Το Reader θυμάται την εβδομάδα που πάγωσε ο χρόνος
- Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στα ελληνικά - Και έχουμε λόγο που τα κάνουμε
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.