Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σορίν Ματέι: Η πιο συγκλονιστική υπόθεση ομηρείας στην Ελλάδα σε live μετάδοση με εκατομμύρια τηλεθεατές

Υπόθεση Σορίν Ματέι. 23 Σεπτεμβρίου 1998, απογευματάκι και ένας Ρουμάνος δραπέτης διωκόμενος από αστυνομικούς μπαίνει σε διαμέρισμα και κρατά ομήρους! Είναι απόγευμα στην οδό Νιόβης: Eνα στενό που δεν βλέπει ουρανό, που δεν βλέπει τις νύχτες τ’ αστέρια... στα Κάτω Πατήσια, αλλά που εκείνο το βράδυ έμελλε να το δει ολόκληρη η Ελλάδα ζωντανά!  Η Αμαλία Γκινάκη παρακολουθούσε τηλεόραση στο σπίτι της με την τραγική ειρωνεία να πλανάται στα δωμάτια και να κρυφογελά. Σε λίγες ώρες, η Αμαλία Γκινάκη θα ήταν το βασικό θέμα των τηλεοπτικών καναλιών και της ζωντανής μετάδοσης του ΣΚΑΪ!  Δυο πατώματα πιο κάτω από το διαμέρισμα της Γκινάκη ένας Ρουμάνος, ο Σορίν Ματέι είχε επισκεφτεί φίλη του για να «φτιαχτούν». Να κάνουν χρήση ηρωίνης!

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στη Γερμανία: Πληροφορίες ότι ένοπλος κρατά ομήρους σε λεωφορείο

Ο Ματέι ήταν «συχνός πελάτης» στην Ασφάλεια. Από έφηβος βρέθηκε χωρίς πατέρα και μπλεγμένος σε βαριές μορφές παραβατικότητας. Τον ακολουθούσε το προσωνύμιο «Πεταλούδας» για τις συχνές αποδράσεις του από φυλακές και αστυνομικά τμήματα. Η Αστυνομία τον είχε τώρα στο χέρι. Το υπόγειο που είχε τρυπώσει στην οδό Νιόβης δεν είχε πολλές εξόδους διαφυγής. Κάποιος είχε «δώσει» τον Ματέι και οι αστυνομικοί ήταν έτοιμοι να μπουν στο σπίτι. Και μπήκαν! Κι ο Σορίν Ματέι χτυπήθηκε, χτύπησε, πάλεψε και βρήκε τον τρόπο να ξεφύγει ξανά: Σκαρφάλωσε από τον φωταγωγό στο διαμέρισμα του Α’ ορόφου και μπήκε μέσα. Εκεί βρίσκονταν η Σουλτάνα Γκινάκη με τα δυο παιδιά της Βαγγέλη και Αμαλία και ο αρραβωνιαστικός της τελευταίας, Απόστολος Μακρινός, και μιλούσαν για το μέλλον… Αλλά το μέλλον τους θα όριζε ο Σορίν Ματέι. Και ο Σορίν Ματέι τι έκανε; Έδεσε την Αμαλία Γκινάκη με κορδόνια παπουτσιών με τον μνηστήρα της, έβγαλε την περόνη από μια χειροβομβίδα και πήρε τηλέφωνο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ζητώντας να βγει στον «αέρα» του δελτίου ειδήσεων. 

O τότε διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, Σταμάτης Μαλέλης, κατάλαβε ότι ήταν ένα θέμα σοβαρό και ένα θέμα που θα παρακολουθούσαν οι περισσότεροι Ελληνες!Αποφάσισε, λοιπόν, να βγάλει ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού τον Ρουμάνο δραπέτη, με τον παρουσιαστή Νίκο Ευαγγελάτο σε ρόλο διαπραγματευτή. Οι επόμενες τέσσερις ώρες που ακολούθησαν ήταν σκηνές από ταινία. Κάτι από «Οριακές Διαπραγματεύσεις» και «Σκυλία Μέρα». Τα όσα διαδραματίστηκαν κάνουν τη σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λιούμετ να ωχριά…

Ο Νίκος Ευαγγελάτος επί ώρα και εντελώς μόνος προσπαθούσε να μεταπείσει τον Ματέι να παραδοθεί. Από την άλλη, ο κακοποιός απαιτούσε 500.000 δολάρια για να διαφύγει, τονίζοντας ότι βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών κι ότι δεν ήταν και πολύ καλά και έτρεμαν τα χέρια του με τη χειροβομβίδα!

Χρόνια αργότερα ο Μαλέλης έλεγε για την εξ αντανακλάσεως επιτυχία του σταθμού: «Το 80% των ιδιοκτητών τηλεόρασης στην Ελλάδα μπήκε να δει λίγο ή περισσότερο ΣΚΑΪ»… Και η Αστυνομία ανάμεσα στους θεατές! Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Ματέι κάποια στιγμή ζήτησε να του χορηγηθούν αμφεταμίνες για να μην του πέσει η χειροβομβίδα από τα χέρια και η ΕΛ.ΑΣ του έστειλε Hipnostedon (βαρύ υπνωτικό)!

Στην Αστυνομία το είχαν σίγουρο ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη και ότι ο Ματέι δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τα υπνωτικά χάπια από τις αμφεταμίνες. Μάλιστα, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Θανάσης Βασιλόπουλος, είχε μπει στην πολυκατοικία και είχε ανακρίνει προσωπικά την σχεδόν χωρίς επαφή με την πραγματικότητα - λόγω ηρωίνης – φίλη του Ματέι, Αθανασοπούλου, και είχε πειστεί ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη!

Η Αστυνομία μπαίνει στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης

Και πάνω στις διαπραγματεύσεις του Νίκου Ευαγγελάτου, πάνω στην κούραση του κοινού και του Ματέι από την τετράωρη ζωντανή μετάδοση, η Αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα και μάλιστα προεξάρχοντος του τότε αρχηγού της! Η εισβολή έγινε τη στιγμή που ο Σορίν Ματέι άφηνε ελεύθερη τη Σουλτάνα Γκινάκη ενώ λίγες ώρες πριν είχε συμφωνήσει με την παρότρυνση του Ευαγγελάτου να αφήσει και το μικρότερο γιο της, Βαγγέλη Γκινάκη. Ο στρατηγός Βασιλόπουλος είχε «κλείσει» τις κάμερες λίγο πριν από την εισβολή ενώ είχε δοθεί εντολή διακοπής της ζωντανής σύνδεσης, που όμως επανήλθε για να καταγράψει το τέλος. 

Οι αστυνομικοί μπήκαν, έκοψαν το κορδόνι που έδενε την Αμαλία με τον αρραβωνιαστικό της, η οποία, όμως, παρέμενε δεμένη με τον ένα της καρπό με τον Ματέι. Κατά την επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ, ο Ματέι τότε έριξε τη χειροβομβίδα - που δεν ήταν ψεύτικη τελικά - στα ρούχα της Αμαλίας ενώ κατά την οικογένεια η χειροβομβίδα έπεσε στο έδαφος κατόπιν προτροπής των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να σκάσει πίσω από τα πόδια της κοπέλας που κομματιάστηκε.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί μεταξύ των οποίων (ελαφρά) ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Βασιλόπουλος, που απαθανατίστηκε αιμόφυρτος και κατατρομαγμένος να βγαίνει από το διαμέρισμα ενώ υποβασταζόμενος σε φορείο και σε κατάσταση που δεν έδειχνε να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, βγήκε ο Σορίν Ματέι, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού και στη συνέχεια στο Κρατικό Νικαίας.

Η Αμαλία Γκινάκη άφησε την τελευταία της πνοή 17 ημέρες μετά αφού πάλεψε, μάταια, να κρατηθεί στη ζωή. Ο Σορίν Ματέι μπήκε στο νοσοκομείο των φυλακών βράδυ και... δεν ξημέρωσε! Ο γιατρός των φυλακών, που είχε βάρδια το επόμενο πρωί μετά τη διακομιδή του Σορίν Ματέι, δήλωσε αργότερα: «Η δόση φαρμάκων που είχε χορηγηθεί στον Ματέι δεν ήταν για άνθρωπο αλλά για ελέφαντα», ενώ οι ιατροδικαστές που όρισε η οικογένεια του Ματέι έκαναν λόγο για σοβαρά τραύματα στο κεφάλι «που προκλήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους»…

Βαρύς ο απολογισμός!

Απολογισμός; Μια νεαρή κοπέλα γεμάτη ζωή αντάμωσε το θάνατο, ένας κακοποιός... συγχωρέθηκε, ένας δημοσιογράφος έκανε ζωντανά τις διαπραγματεύσεις και ολόκληρη η Ελληνική Αστυνομία διασύρθηκε! Το σύνολο των εμπλεκόμενων στην επιχείρηση ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορήθηκε μεν για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών εξ αμελείας, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα κι ενώ η υπόθεση είχε ξεχαστεί, όλοι ανεξαιρέτως απαλλάχτηκαν με βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας!

Ακόμα και ο επικεφαλής της επιχείρησης, Θανάσης Βασιλόπουλος, αν και μετά την αυτονόητη παραίτησή του καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 12 μήνες με αναστολή λόγω της κακής του εκτίμησης για την αυθεντικότητα της χειροβομβίδας, εντέλει αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το 5μελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, τον Απρίλιο του 2005. Ο μόνος που «πλήρωσε» τα λάθη για την υπόθεση ήταν ο ΣΚΑΪ, που κλήθηκε να καταβάλει 50 εκατ. πρόστιμο στο ΕΣΡ, όμως είχε καταφέρει να κάνει μια επιτυχία…

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA