Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πληγές του Αγίου Παντελεήμονα είναι ακόμη γραμμένες στους τοίχους. Αγκυλωτοί σταυροί -ιδεολογικό σύμβολο της Χρυσής Αυγής-, μαίανδροι, απομεινάρια από τα πεδία μάχης ενός πολέμου χωρίς τέλος αχνοφαίνονται σε διάφορα σημεία της περιοχής, παρότι η αρχηγική ομάδα του νεοναζιστικού μορφώματος είναι στη φυλακή. 

Στην οδό Περγάμου ένας αγκυλωτός σταυρός διαγράφεται ακόμη κάτω από ένα σύμβολο αναρχικών. Στη Μιχαήλ Βόδα υπάρχει ακόμη το «έξω οι ξένοι», το οποίο έχει καλυφθεί από ένα «Αλφα», σύμβολο της αναρχίας. Στο «Εξω» της Αριστομένους έχει ζωγραφιστεί ένα χαμόγελο. Σε έναν άλλο τοίχο λέει «Αττική μόνο εμείς» ενώ σε έναν άλλο γράφει: «Ελληνες και ξένοι θα ζήσουμε μαζί». Κι όμως, η Χρυσή Αυγή (ή έστω κάποιες από τις συνθήκες που την εξέθρεψαν) είναι ακόμη εκεί...  

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Αγιος Παντελεήμονας: Το άλλοτε «προπύργιο» της Χρυσής Αυγής 

Το 2011 μέλη της Χρυσής Αυγής μαχαίρωσαν τρεις Αφγανούς στην οδό Περγάμου. Εναν χρόνο αργότερα τάγματα της Χρυσής Αυγής, μαυροφορεμένοι δηλαδή άνδρες με μαύρα καπέλα και μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «Χρυσή Αυγή» κουνούσαν τη γαλανόλευκη έξω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Την ίδια στιγμή, οι οργανωμένες επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών αυξάνονταν συνεχώς. Η Human Rights Watch είχε καταγράψει τουλάχιστον 23 ξενοφοβικές επιθέσεις στον Αγιο Παντελεήμονα, χωρίς, όμως, να έχουν αποδοθεί στη Χρυσή Αυγή, με βάση έρευνα που εκδόθηκε το 2012. 

«Δεν θέλω να θυμάμαι εκείνα τα χρόνια. Εκαψαν το κατάστημα ενός φίλου μου το 2012», περιγράφει σήμερα στο Reader ο Αχμέτ, από το Πακιστάν, που εργάζεται ως ταμίας σε ψιλικατζίδικο της περιοχής. «Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε. Πηγαίναμε πάντα τρεις-τρεις. Εκείνοι φορούσαν μαύρα και κυκλοφορούσαν με μηχανάκια... Οποιον έβλεπαν, τον χτυπούσαν. Μαζεύονταν, συνήθως, στην πλατεία Αττικής και στον Αγιο Παντελεήμονα και κάθονταν μέχρι τα ξημερώματα», συμπληρώνει ο Αχμέτ.

Κάποιοι κάτοικοι, πάντως, έτρεμαν να κυκλοφορήσουν τα βράδια υπό τον φόβο των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν στους χρυσαυγίτες τους προστάτες τους. «Μας βοηθούσαν, ήμασταν μειονότητα στη γειτονιά και δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ», αναφέρει η 42χρονη Μάγδα, η οποία μένει κοντά στον Αγιο Παντελεήμονα. «Φοβάμαι πάλι», προσθέτει η ίδια στο Reader. Λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι της 42χρονης υπήρχε ένα τζαμί, το οποίο το 2009 «αγανακτισμένοι κάτοικοι» κάτω από την ομπρέλα της Χρυσής Αυγής το έκαψαν. Τώρα το μόνο που μπορείς να αντικρίσεις εκεί είναι οι σιδερένιες λαμαρίνες, με τις οποίες έχουν φραχτεί τα παράθυρα και οι είσοδοι του κτιρίου. 

«Σκοτεινά χρόνια. Ή ήσουν μαζί τους ή ήσουν εναντίον τους. Είχαν πάρει πάρα πολλούς μαζί τους από την περιοχή. Δεν είχε σημασία τι έλεγες. Εάν δεν συμφωνούσες μαζί τους και υπερασπιζόσουν τους αλλοδαπούς που τους χτυπούσαν, τότε ήσουν αναρχικός», θυμάται ο 62χρονος, Κώστας Σαρίδης, θαμώνας σε καφενείο επί της Μιχαήλ Βόδα. Ο Παναγιώτης από την Αλβανία, θαμώνας επίσης στο ίδιο καφενείο, συμπληρώνει: «Μακριά από αυτούς. Καλύτερα που τους έβαλαν στη φυλακή. Εκμεταλλεύονταν τον κόσμο, έδερναν αδιακρίτως».

https://www.youtube.com/watch?v=NpjWDq9gvns

Πρώην μέλος Χρυσής Αυγής στο Reader: «Δεν είχαμε μυαλό για να καταλάβουμε»

Πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής που σύχναζε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα περιγράφει σήμερα στο Reader.gr πώς έμπλεξε με την εγκληματική οργάνωση. «Τελείωσα το σχολείο το 2007. Ημασταν μεγάλη παρέα και είχαμε μπλέξει με τα οπαδικά. Δεν είχαμε μυαλό για να καταλάβουμε», θυμάται σήμερα και συνεχίζει: «Ενας γνωστός που βλέπαμε στο γήπεδο μας είπε για τη Χρυσή Αυγή και αρκετοί τον άκουσαν. Ενας από αυτούς ήμουν κι εγώ», αναφέρει σήμερα ο νεαρός. 

Ο νεαρός ήταν από εκείνους που γνώριζαν για τα πογκρόμ επιθέσεων κατά μεταναστών. Ηξερε ποιοι φορούσαν τα μαύρα μπλουζάκια της «Χρυσής Αυγής» και έδερναν πρόσφυγες και μετανάστες. «Αρκετοί από την παρέα μου στο γήπεδο άρχισαν να χτυπούν μετανάστες στον Αγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Αττικής. Κάποια στιγμή, όμως, το πράγμα ξέφυγε. Σιχάθηκα όλη τη φάση και ξέκοψα», θυμάται σήμερα ο νεαρός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Πάντως, παρά τη γενική παραδοχή πως η Χρυσή Αυγή έχει εκλείψει τουλάχιστον φαινομενικά από την περιοχή (μετά και τη φυλάκιση του ηγετικού της πυρήνα) ο Αγιος Παντελεήμονας πονά από τις αναφορές στη δράση της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αρκετοί κάτοικοι, όταν μιλούν για τη Χρυσή Αυγή, περιγράφουν τα χρόνια της δράσης της εκεί ως «σκοτεινά χρόνια» «χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε». Ομως, όλοι ξέρουν ότι τα πρωτοπαλίκαρα που κάποτε έδερναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, έβγαζαν μαχαίρια σε αλλοδαπούς και απειλούσαν είναι ακόμη εκεί... «Μπορεί να μην μιλούν ανοιχτά γιατί φοβούνται αφού οι δικοί τους είναι στη φυλακή, αλλά τους καταλαβαίνεις», συμπληρώνουν κάποιοι από τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, του άλλοτε προπύργιου της Χρυσής Αυγής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA