Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλέον έπαψε να είναι απειλή και αποτελεί δεδομένο! Εδώ και αρκετό καιρό οι στατιστικές καταγραφές των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τα χαμηλά νούμερα εμβολιασμού και η συνεχής αύξηση του ποσοστού ιικού φορτίου και θετικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, οδηγούν στην παράφραση της γνωστής ατάκας της NASA: «Houston we have problem», σε «Μακεδονία, έχουμε πρόβλημα»! Με τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν γεμίσει, το νέο (τέταρτο) κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να κάνει πρόβες, οι ειδικοί δεν κρούουν μόνο κώδωνα κινδύνου, αλλά το «καμπαναριό» ολόκληρο. Στόχος ένας και μοναδικός: Να μην ζήσουμε ξανά γεγονότα του περασμένου χειμώνα στη συμπρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμη: Παπαευαγγέλου: Ολοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι

Είναι αναμφίβολο πως υπάρχει εκτεταμένη διάδοση που αποτυπώνεται στα καθημερινά κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται ολοένα και περισσότερο ασφυκτική. Το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων καθημερινά έσπασε, την Πέμπτη (20/10) ανακοινώθηκαν 3.407 και είμαστε ακόμα στην αρχή ενός χειμώνα που δείχνει πως θα είναι «βαρύς» από πολλές απόψεις. Η Βόρεια Ελλάδα είναι στην πιο δυσχερή θέση, κάτι που αποτυπώνεται στους αριθμούς των κρουσμάτων, στους νεκρούς συμπολίτες και κυρίως στους διασωληνωμένους, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κρεβατιών.

Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ, μάσκα στην παρέλαση

Στη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%. Κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αυξήθηκε κατά 28% και πως έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας. Αναφερόμενη στη βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση. Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ. Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική. Αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6. Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Τσιόδρας μας ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid. Δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους οι ηλικιωμένοι, ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμένοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν. Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας. Αναφορικά με τις παρελάσεις που επίκεινται, κατά την παρακολούθησή τους, όπου κι αν γίνει αυτή, πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας. Αρκετοί από τους ανθρώπους που αναρρώνουν, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, ο ένας στους δυο παρουσιάζει χρόνια προβλήματα. Η λοίμωξη από κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα».

Γκάγκα: «Εχουμε ήδη μπει στον δύσκολο χειμώνα»

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα παρουσίασε την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνισε: «Nομίζω ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα κατά του κορονοϊού. «Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

Μίλησε με αριθμούς ο Τσιόδρας

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν σαφής στην παρουσία του: «Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε - με στοιχεία που παρουσίασε - να πείσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε - με στοιχεία που παρουσίασε - να πείσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Εφιαλτική πρόβλεψη για έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα

Εκτός από τον Σωτήρη Τσιόδρα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα».

Ανησυχία και λόγω της γρίπης

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, σημείωσε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

«Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν παρελάσεις με κόσμο»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε: «Ό, τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα».

«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, αναμένεται λοιπόν σε συνδυασμό και με την γρίπη να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.