Μενού
  • Α-
  • Α+

Ημέρα ανακοινώσεων για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα για το ποιοι δε χρειάζεται να την κάνουν είναι η σημερινή. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Χθες κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε για την αναμνηστική δόση

πως για «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με μία δόση Pfizer/BioNTech ή μισή Moderna. Για όσους έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με μία δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech), ή μισή της Moderna. Για όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται εμβολιασμός. Οσοι έχουν νοσήσει, οι οδηγίες της Επιτροπής θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr».

Για τους εμβολιασμούς στα νησιά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε αρκετά μικρά νησιά ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναμνηστική δόση. «Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 τα ραντεβού», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως «ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Πάνω από 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί με 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου».

«Καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για την πρώτη δόση»

Παράλληλα, ο κ.  Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι οι οδηγίες της Επιτροπής θα ανέβουν έως αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, τονίζοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση του κυλιόμενου μέσου όρου επτά ημερών στον εμβολιασμό με πρώτη δόση.

«Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άτομα που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου ανέρχεται σε 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.  Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε πως «πάνω από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου».

«Όσον αφορά τον μέσο όρο στην ΕΕ, τα ποσοστά ολοκλήρωσης του εμβολιασμού ανέρχονται σε 66,6% του γενικού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών εμβολιασμών, στη 17η θέση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στη 18η θέση για όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. «Καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για την πρώτη δόση», είπε.