Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την ανάδειξη νέου πρόεδρου και νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του για την επόμενη τετραετία, θα συμμετάσχουν 6 συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, 5 συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο και 2 ανεξάρτητοι υποψήφιοι πρόεδροι.  Θα διεξαχθούν 28 και 29 Νοεμβρίου 2021 και οι επαναληπτικές (στους μεγάλους αριθμητικά Συλλόγους) θα διεξαχθούν 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021. 

Η Ευγενία Πηγουνάκη είναι δικηγόρος από το 1994 και κατεβαίνει υποψήφια με τον συνδυασμό «ΣΥΜΠΡΑΞΗ», στον οποίον ανήκουν δικηγόροι από τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια αλλά και δικηγόροι που χωρίς να έχουν συμμετάσχει ξανά στις εκλογές του συλλόγου έχουν σκοπό και όραμα να προωθήσουν και να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα των δικηγόρων, να αποκτήσουν δυνατή φωνή και να διεκδικήσουν από κοινού τις λύσεις για καλύτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους. Δεν αναζητούν ένα προεδροκεντρικό μοντέλο  για το ΔΣ του συλλόγου τους αλλά υπηρετούν την λογική της διοίκησης που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα του συλλογικού οργάνου.  

Η Ευγενία Πηγουνάκη είναι μητέρα δύο παιδιών και ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου «Believe» που βοηθάει αφιλοκερδώς άτεκνα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα να εκπληρώσουν το όνειρο τους για ένα παιδί. Μιλώντας στο Reader, εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δικηγόροι σήμερα στην Ελλάδα. 

«Η γυναίκα δικηγόρος δοκιμάζεται καθημερινά καθώς καλείται πολλές φορές να συνδυάσει τη μητρότητα και το επάγγελμα της το οποίο είναι απαιτητικό και δύσκολο κυρίως για εκείνες τις συναδέλφους οι οποίες ασκούν ενεργή δικηγορία. Ένα επάγγελμα  ουσιαστικά χωρίς ωράριο με αυξημένη υπευθυνότητα, διαχείριση αντίξοων συνθηκών και έντασης», εξηγεί η κυρία Πηγουνάκη στο Reader. 

Τα προβλήματα είναι αρκετά και πρέπει να λυθούν άμεσα, όπως εξηγεί η κυρία Πηγουνάκη, που συν τοις άλλοις είναι και αθλήτρια βόλεϊ επί μια εικοσαετία, μέλος της ομάδας του Ηλυσιακού και της Νήαρ Ηστ. «Οι γυναίκες δικηγόροι δεν λαμβάνουν  επιδόματα για την εγκυμοσύνη τους ,δεν τους αναγνωρίζεται οποιαδήποτε άδεια μητρότητας ,δεν έχουν καμία φοροελάφρυνση και καμία βοήθεια . Πρέπει επίσης να αναπτυχθεί  ο βρεφονηπιακός σταθμός του δικηγορικού συλλόγου για να μπορούν να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες  το οποίο αποτελούσε ένα φιλόδοξο έργο που χρήζει βελτίωσης και  επέκτασης». 

Ο κορονοϊός δεν βοήθησε στο έργο τους. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τα δικαστήρια ουσιαστικά κλειστά επί 13 μήνες οι δυσκολίες αυξήθηκαν αφού οικονομικά υπήρξε καθίζηση χωρίς να λάβουμε οποιοδήποτε βοήθημα από την Ελληνική πολιτεία και η μετάθεση της ύλης αφενός μεν να συρρικνωθεί αφετέρου να συμπέσει με την τρέχουσα καθημερινότητα εις βάρος και των πολιτών!! Πολλά δικηγορικά γραφεία αναγκάστηκαν  να κλείσουν λόγω των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων και της παντελούς έλλειψης κρατικής  βοήθειας η να απολύσουν νεότερους συναδέλφους για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες.Οι δικηγόροι δεν πήραμε κανένα επίδομα και δεν υπήρξε για εμάς εκτός ελαχίστων μηνών οποιαδήποτε αναστολή πληρωμών των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μας  και παρά το ότι αντιδράσουμε δεν εισακουστήκαμε», αναλύει χαρακτηριστικά.

Για τις επικείμενες εκλογές έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι, ώστε να λυθούν άμεσα ορισμένα ζητήματα. Η κυρία Πηγουνάκη τα καταθέτει:  «Στόχοι μας είναι να προωθήσουμε περαιτέρω τη βελτίωση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης με την επέκταση κατάθεσης ηλεκτρονικά των δικογράφων, την αναβάθμιση εν γένει των ψηφιακών υπηρεσιών στην καθημερινότητα του δικηγόρου. Θα απαιτήσουμε την αποκατάσταση των  κτιριακών εγκαταστάσεων της Πρώην Σχολής Ευελπίδων τα οποία μέχρι σήμερα συντηρούνται πλημμελώς σε σημείο που σε πολλά αυτά να υπάρχει κίνδυνος για τους παριστάμενους συναδέλφους και υπαλλήλους . Βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας πρέπει να ξεκινάει πρώτα από όλα από τους χώρους  άσκησης του επαγγέλματος μας και της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής που  είναι επιταγή των καιρών.Επίσης,  θα ζητήσουμε να ληφθούν μέτρα για  τους ασθενέστερους οικονομικά συναδέλφους ανεξαρτήτως φύλλου και διεκδίκηση βοηθημάτων και παροχών από το κράτος και λήψη άμεσων  μέτρων».

Τέλος, δίνει την απάντηση στην ερώτηση "γιατί ένας δικηγόρος να ψηφίσει τη ΣΥΜΠΡΑΞΗ": «Στην "ΣΥΜΠΡΑΞΗ" όλοι οι συνάδελφοι  είναι ενεργοί επαγγελματικά δικηγόροι οι οποίοι καθημερινά βιώνουν τις δυσκολίες του  επαγγέλματος  μας και τον τρόπο αντιμετώπισης τους .Είμαστε δικηγόροι της τρέχουσας καθημερινής πράξης χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης συνδικαλιστικής διαδρομής και πιστεύουμε στη  δυναμική του δικηγορικού σώματος» . Στην Αθήνα δικαίωμα ψήφου έχουν 23.497 δικηγόροι οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 40 κάλπες οι οποίες λόγω COVID-19 θα είναι σε 7 εκλογικά κέντρα. Δηλαδή, οι δικηγόροι θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα και εκτός του κτιρίου του ΔΣΑ, όπως είναι στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, κ.λπ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA