Μενού
  • Α-
  • Α+

Διόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα δεδομένα για τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Τα προβλεπτικά μοντέλα πολλών επιστημόνων δείχνουν τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, κάτι που παραδέχτηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωσή της για τον την πανδημία στη χώρα μας. «Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 και η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ανησυχεί η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Νωρίτερα ο καθηγητής,πνευμονολογίας - αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το μέχρι πότε θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ταβάνι θα είναι 750 με 800 κρεβάτια με διασωληνωμένους στο τέλος Δεκεμβρίου», τόνισε μιλώντας στο MEGA για την αύξηση των διασωληνωμένων καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο. Πέρυσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τους 670 (υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο του 2020 με 849).

Παρ' όλα αυτά τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κ. Τζανάκης είπαν ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σταθεροποίηση. «Παγιώνεται η πεποίθηση και αντίληψη ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων. Ήδη από το προηγούμενο δεκαήμερο το λέγαμε αυτό το έδειχναν τα μοντέλα ότι πάμε για επιπέδωση κρουσμάτων τέλος του μήνα αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει επιπέδωση της καμπύλης των θανάτων ή επιπέδωση της καμπύλης των διασωληνωμένων αυτοί οι δυο δείκτες ακολουθούν με χρονοκαθυστέρηση τα κρούσματα. Τις επόμενες δυο βδομάδες θα δούμε αύξηση και στους ημερήσιους θανάτους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Γκάγκα: Να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας. Όπως επισήμανε, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.