Μενού
  • Α-
  • Α+

Νωρίτερα να γίνεται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Παρασκευή (3/12) ή το πολύ μεθαύριο, Σάββατο.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ του Star, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα γίνεται στους τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη και όχι στους έξι που ισχύει μέχρι τώρα. Ετσι, η αλλαγή που τώρα αφορά τους άνω των 60 ετών, των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να εξεταστεί για όλους τους ενήλικες. Μάλιστα, με αυτή την αλλαγή, θα μπορούν όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, να το πράξουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτή είναι η προοπτική για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει οριστική απόφαση προς το παρόν, αλλά αποτελεί το plan B, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση θα είναι ηλικιακή και όχι κατά κλάδο.

Ανοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την Κυριακή

Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι ο ρυθμός με τον οποίο προγραμματίζονται τα ραντεβού για εμβολιασμό έτσι δόθηκε η δυνατότητα προγραμματισμού 60.000 νέων ραντεβού εμβολιασμού για πρώτη και τρίτη δόση αυτή την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, λόγω της αυξημένης ζήτησης, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενίσχυσε τη δυνατότητα εμβολιασμών και οι πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν νωρίτερα το ραντεβού τους μπορούν να μπουν στο emvolio.gov.gr και να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Ηδη, τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τόσο από το γεγονός ότι οι πολίτες άνω των 60 που δεν είχαν έως τώρα εμβολιαστεί, μετά τα νέα μέτρα και τον κίνδυνο να πληρώνουν πρόστιμο, σπεύδουν τώρα να κλείσουν ραντεβού, αλλά και από το γεγονός ότι οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους την Άνοιξη κάνουν τώρα την αναμνηστική δόση. 

«Ανοίγει» και ο εμβολιασμός στα παιδιά 5 έως 11 ετών

Παράλληλα, στον αγώνα για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μπαίνει και ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Οπως διευκρίνισε σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε θετικά και η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει «μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια καθώς είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία». 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πλέον οι πολίτες που έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 1961, θα πρέπει να κάνουν έστω την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους επιβληθεί το πρόστιμο. Στη σχετική τροπολογία που δημοσιεύτηκε, διευκρινίζεται ότι το πρόστιμο «σπάει» στο μισό σε περιπτώσεις που ο πολίτης εμβολιαστεί στα μέσα του μήνα. Στο τέλος Ιανουαρίου θα κληθεί να πληρώσει 50 ευρώ και εάν εμβολιαστεί, παραδείγματος χάριν, στις 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρώσει άλλα τόσα και όχι 100 ευρώ. Από το μέτρο της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, όσοι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, αλλά και όσοι υπόκεινται ήδη σε υποχρέωση εμβολιασμού.