Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Ομικρον, καθώς οι επιστήμονες διαχειρίζονται καθημερινά μελέτες με νέα ευρήματα. Και ενώ η πανδημία του κορονοϊού δείχνει να έχει μια μεγαλύτερη «πρόσβαση» στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως είναι οι Αφρικανικές, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής στρατηγικής της Φαρμακευτικής εταιρείας «ASPEN» στη Νότια Αφρική, ο Δρ. Σταύρος Νικολάου, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε πως μέχρι τον Μάρτιο η φαρμακευτική εταιρεία θα έχει έτοιμο και θα διανείμει το μονοδοσικό εμβόλιο αποκλειστικά για τις χώρες της Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός παιδιών: 19 ερωτήσεις και απαντήσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όπως τονίζει, η μετάλλαξη Ομικρον είναι περισσότερο μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις, ενώ επισημαίνει όσοι νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, ο Κυπριακής καταγωγής επιστήμονας αποκαλύπτει τα τελευταία συμπεράσματα των ερευνών για τη μετάλλαξη Ομικρον που επικρατεί ήδη στο 90% στη Νότια Αφρική. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Οι μελέτες σας και τα δεδομένα μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων δείχνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον» είναι περισσότερο μεταδοτική από τις άλλες; Είναι πιο μεταδοτική από τις μεταλλάξεις «Δέλτα» και «Βήτα». Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε είναι ο ρυθμός εξάπλωσης. Ο ρυθμός εξάπλωσης χθες ήταν 3,1. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα άτομο που μολύνεται θα μολύνει ακόμη 3,1 ανθρώπους.

Το δεύτερο πράγμα που ελέγχουμε είναι αυτό που ονομάζουμε ποσοστό θετικότητας. Σήμερα είναι 30%. Αυτό σημαίνει ότι αν 10 άνθρωποι κάνουν τεστ κορονοϊoύ, οι 3 από τους 10 θα βρεθούν θετικοί. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.

«Το 75%-80% ασθενών με Ομικρον σε κρίσιμη κατάσταση είναι ανεμβολίαστοι»

Προκαλεί αυτή η μετάλλαξη βαριά νόσηση; Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι νοσούν βαριά και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Oι πρώτες ενδείξεις λένε ότι το 75%-80% από τους ασθενείς με Ομικρον που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι ανεμβολίαστοι. Επομένως, περισσότεροι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά. 

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική είναι πολύ χαμηλό. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Η Johnson & Johnson έδωσε την άδεια για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Aspen. Αυτό σημαίνει ότι η Αφρική θα έχει το δικό της εμβόλιο που ονομάζεται «Aspenovax». Είναι προϊόν της εταιρείας Aspen και από τον επόμενο χρόνο η Aspen θα παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού και θα το διανέμουμε στην Αφρική… …Εκτιμούμε ότι θα είναι στη αγορά στο τέλος του πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Ομικρον; Αυτά που ξέρουμε για τα εμβόλια είναι ότι εμποδίζουν τη βαριά νόσηση, εμποδίζουν το θάνατο και όσους περισσότερους ανθρώπους εμβολιάσεις μειώνονται οι πιθανότητες για περισσότερες μεταλλάξεις.