Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκδηλη είναι η ανησυχία στην ελληνική πλευρά για το νέο τουρκικό σχέδιο προώθησης μεταναστών. Οι Τούρκοι διακινητές δρουν σε θαλάσσιες περιοχές που δεν είχαν «χτυπήσει» στο παρελθόν και πλέον οδηγούν στον θάνατο δεκάδες αθώες ψυχές στην καρδιά του Αιγαίου, και των Κυκλάδων. Από τότε που κλείδωσε ο Εβρος και το ανατολικό Αιγαίο οι διακινητές πήγαν νοτιότερα, καθώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλές περιπολίες εκεί κι έτσι αλλάζουν την μεθοδολογία των δρομολογίων. Ξέρουν τα περάσματα και προωθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κυρίως προς την Ιταλία.

Επικοινωνία Αθήνας-Σουλεϊμάν Σοϊλού

Η Ελλάδα και σε διπλωματικό επίπεδο έχει θορυβηθεί και ζητά εξηγήσεις από τους Τούρκους, που αφήνουν τους λαθροδιακινητές να δρουν ανενόχλητοι. Υπήρξε μάλιστα κι επικοινωνία του ΥΠΕΞ με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, χωρίς να υπάρξει βέβαια κάποια σαφής απάντηση. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τρία ναυάγια με τουλάχιστον 30 νεκρούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, σε μόλις τρεις ημέρες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Τελευταίο, αυτό της Πάρου, όπου οι σκηνές που έχουν καταγράψει οι κάμερες είναι συγκλονιστικές. Οι στιγμές αγωνίας που έχουν ζήσει στα νερά ανοιχτά της Πάρου έχουν τελειώσει και οι περισσότεροι πρόσφυγες στο καΐκι που τους έχει περισυνελλέξει βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Στο λιμάνι της Πάρου τα ασθενοφόρα ετοιμάζονται να παραλάβουν τους ταλαιπωρημένους ναυαγούς και να τους οδηγήσουν στο Κέντρο Υγείας του νησιού για τις πρώτες βοήθειες. Τραγικός απολογισμός, καθώς 16 πρόσφυγες περισυνελέγησαν νεκροί, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.

Οι τρεις πολύνεκρες τραγωδίες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, προκαλούν προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές στο κατά πόσο βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας ή διακινητών που εδρεύουν στην γειτονική χώρα. Ο πρώτος συναγερμός σήμανε την Τρίτη το βράδυ νοτίως της Φολεγάνδρου με τον μηχανισμό του λιμενικού να κινητοποιείται άμεσα. Επόμενος, 24 ώρες αργότερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού κινητοποιείται και πάλι για σήμα που έχει να κάνει με ναυάγιο στο Πρασονήσι βορείως των Αντικυθήρων. Δεν περνούν 12 ώρες και νέο σήμα αυτή την φορά βορείως της Πάρου κινητοποιεί το Λιμενικό.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας. Στις αρμόδιες Αρχές γεννώνται ερωτήματα για την στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, επιχειρεί να πιέσει την Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να τον πληρώνει για το προσφυγικό, και να πλήξει την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία ίσως η αναφορά του στο προσφυγικό στο μήνυμά του την ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βατραχάνθρωποι ψάχνουν το κουφάρι του ναυαγίου

Ενα συγκλονιστικό βίντεο με τις έρευνες των βατραχανθρώπων του Λιμενικού μέσα στο βυθισμένο ιστιοφόρο στην Πάρο έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου το Λιμενικό Σώμα.

Τι λένε οι Τούρκοι

Μια απλή, τυπική αναφορά χωρίς κάποιο σχόλιο γίνεται στα ειδησεογραφικά μέσα της Τουρκίας όσον αφορά στα αλλεπάλληλα ναυάγια σκαφών με μετανάστες που πλέουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό εξάλλου, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία προσπάθησε πολλές φορές να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που προσπαθεί να βυθίζει τα σκάφη των μεταναστών προβάλλοντας αμφιλεγόμενα βίντεο.