Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις αρχές Ιανουαρίου και ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν εξαχθεί από τη μελέτη της μετάλλαξης Ομικρον, η κυβέρνηση είναι άκρως πιθανό να ανακοινώσει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 50άρηδες. Ήδη, δε, από τις 16 Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο για τους 60άρηδες που δεν θα έχουν κάνει ως τότε ούτε καν την πρώτη δόση. 

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα - Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Ομικρον

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται την επέκταση της υποχρεωτικότητας ως ένα επιπρόσθετο μέσο άμυνας, με δεδομένες όλες τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες που θα εκτεθούν εμβολιασμένοι στη μετάλλαξη Ομικρον έχουν εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα να την περάσουν ως ένα απλό κρυολόγημα

Εφόσον η κυβέρνηση πατήσει το κουμπί της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, τότε θα πρέπει να δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση να την κάνουν, αλλιώς θα είναι αντιμέτωποι με μηνιαίο χρηματικό πρόστιμο που θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 253.330 πολίτες, ηλικίας 50-59 ετών, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το Reader, η κυβέρνηση είναι έτοιμη τον Ιανουάριο να πατήσει το κουμπί, ώστε να συντμήσει τη χρονική ισχύ του εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού και αυτό να είναι έγκυρο για τους πολίτες 18+ μόνο με την τρίτη δόση, έως και επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού. Πρακτικά, αν κάποιος πολίτης δεν έχει κάνει την αναμνηστική του δόση επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του, θα θεωρείται ανεμβολίαστος, όπως συνέβη με αρκετούς πολίτες άνω των 60 ετών στις 13 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη γίνει μια σχετική προεργασία για το ζήτημα της ισχύος των πιστοποιητικών και αυτό που απομένει είναι η πολιτική απόφαση.